Van links naar rechts gespreksleider Jelleke de Nooy en de gasten Lara de Brito, Marisabel Pardo en Benedicta Akpaca.
Van links naar rechts gespreksleider Jelleke de Nooy en de gasten Lara de Brito, Marisabel Pardo en Benedicta Akpaca.

In gesprek over cultuur en verschillen

15 januari 2020 om 09:27 Algemeen

Verhalen van maatschappelijk succesvolle immigranten was het thema van de vierde sessie in de bblthk over inburgeren en integreren.

Door Pauline Schakenbos

Wageningen - Het doel van de serie bijeenkomsten is om een dialoogcultuur op gang te brengen en bewustwording teweeg te brengen. Dat is goed gelukt. Er was een gemêleerd gezelschap van zo’n vijftig belangstellenden.
Drie immigranten vertelden hun verhaal. Benedicta Akpaca kwam als 19 jarige vanwege de liefde van Benin naar Wageningen. Ze is kapster, masseur en aerobicslerares geweest. Nu is zij kunstenares. “Het is belangrijk om te werken, zodat je mensen spreekt en leert kennen, maar vooral voor de persoonlijke voldoening.”
Lara de Brito komt uit Mozambique en kwam op haar 14de naar Nederland. Vanaf haar 18de is ze politiek actief en is nu 5 jaar wethouder. Zij spreekt accentloos Nederlands en heeft geen Afrikaans uiterlijk, dat maakt veel verschil in hoe inheemse Nederlanders haar benaderen. Ze merkte hoe anders men met haar moeder omging die een sterk niet-Nederlands accent heeft.
Marisabel Pardo groeide op in Bolivia en kwam in 2002 naar Nederland. Na haar inburgeringcursus deed ze een masterstudie en richtte twee stichtingen op. Sinds mei 2018 zit ze in de gemeenteraad. Marisabel: “Door moeite met de taal kun je niet functioneren op het niveau dat je hebt. Je moet er dubbele energie in steken om hetzelfde te bereiken.”
Duidelijk werd hoe subtiel discriminatie kan zijn. Met een ander accent of een ander uiterlijk, krijg je andere reacties. Soms met de beste bedoelingen, men denkt je te helpen, maar dat kan kleinerend uitpakken.
Voor wie als vluchteling naar Nederland komt is het nog moeilijker. Jarenlang staat je leven stil. Twee vrouwen in het publiek vertelden hoe traumatisch hun ervaringen waren. Zulke verhalen zouden ook vaker verteld mogen worden.
Manuela Julien en Zennu Haile Michaël organiseren de bijeenkomsten. Volgende keer is de dialoog over ‘Hoe inburgeren anders kan’. Als u geïnformeerd wilt worden, mail zennu@keercommunicatie.nl of bel 06-24212561.

advertentie
advertentie