Afbeelding

Drie zondagmiddagen Zondaguniversiteit in bblthk

30 december 2019 om 13:45 Algemeen

Op drie zondagmiddagen om 15.00 uur geven wetenschappers van Wageningen Universiteit een uur college in de bblthk. De toegang is gratis.

WAGENINGEN - Het eerste college vindt plaats op 19 januari en wordt gegeven door dr.ir. Marlies Sanders. Zij zal ingaan op de biodiversiteit in Nederland. Wat is nu de biodiversiteit van Nederland? Hoe worden de veranderingen daarin gemeten? Wat doet Nederland om het biodiversiteitsverlies te stoppen en te herstellen? Het thema van het college op 26 januari is ‘CRISPR-Cas, van biologie tot toepassingen’ en wordt verzorgd door prof.dr. John van der Oost. Bacteriën hebben, net als mensen, te maken met infecties door virussen. En net als mensen, hebben ook bacteriën verschillende antivirus systemen ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan is het CRISPR-Cas systeem. Na de ontdekking in 2005 is in detail uitgezocht hoe dit systeem werkt. Dr.ir. Wieger Wamelink geeft het laatste college op 2 februari en hij zal stilstaan bij de vraag of de mens voedsel kan verbouwen op Mars of op de maan. Als ruimtereizigers in de toekomst langere tijd op de maan en op Mars willen verblijven, dan zullen ze daar voedsel moeten gaan verbouwen. Maar kan dat wel? Is plantengroei mogelijk op de bodems van die hemel­lichamen?

Afbeelding
Dr.ir. Wieger Wamelink geeft college op 2 februari en hij zal stilstaan bij de vraag of de mens voedsel kan verbouwen op Mars of op de maan.
advertentie
advertentie