En weer is er een cadeautje verkocht bij Kado Lokaal. Serena van de Wardt pakt het kerststukje vakkundig in. (foto: Kees Stap)
En weer is er een cadeautje verkocht bij Kado Lokaal. Serena van de Wardt pakt het kerststukje vakkundig in. (foto: Kees Stap)

Leerlingen Pantarijn hebben hun eigen winkel in de stad

29 december 2019 om 13:42 Algemeen

Geconcentreerd pakt de 14-jarige Serena van de Wardt het kerststukje in. Serena werkt in Kado Lokaal, een nieuwe winkel in het centrum van Wageningen. Een bijzondere winkel, want het is het een leerwinkel voor leerlingen van het praktijkonderwijs van Pantarijn.

Door Kees Stap

WAGENINGEN – In Kado Lokaal verkopen de leerlingen duurzame spullen voor in huis, die onder andere gemaakt zijn door mensen van de dagbesteding van Solidez en door cliënten van ‘s Heeren Loo. Vlak voor kerst ging de winkel voor het eerst open en waren er uiteraard veel kerstspullen te koop. “Onze eerste klant kocht al meteen vier cadeautjes”, meldt een trotse Serena.

Melanie Huiskes is een van de docenten die de leerlingen begeleidt. Zij legt uit hoe Kado Lokaal is ontstaan. “Het was al langer een droom van ons om een eigen winkel te hebben en dan het liefst in het centrum van de stad. Ik kwam in contact met wethouder Dennis Gudden en hij kwam met het idee om dat in de Binnenstadswinkel van de gemeente te doen. Een geweldige kans voor ons om te starten. De droom is deels uitgekomen, want onze ultieme droom blijft toch om een vaste permanente winkel te hebben.”

Er werken steeds twee of drie leerlingen in de winkel. De rest krijgt theorieles in de ruimte achter de winkel. “Een ideale situatie voor ons”, zegt Huiskes. “Op school hebben we ook wel een winkel, maar hier ervaren de leerlingen echt in de praktijk hoe het werkt. Klanten welkom heten, afrekenen en de kassa bedienen, de etalage inrichten, schoonmaken, ze doen het hier allemaal zelf. En dat is belangrijk, want hiermee bereiden we hen perfect voor op hun latere baan.”

Wethouder Maud Hulshof is blij met Kado Lokaal. “Het is een prachtig concept waar we graag de Binnenstadswinkel voor beschikbaar hebben gesteld. Dit past ook in ons streven om de winkel meer te gaan inzetten voor andere initiatieven. Zelf ben ik, net als mijn voorganger Dennis Gudden dat deed, elke woensdag tussen 11.00 en 12.00 uur aanwezig in de Binnenstadswinkel. Op vrijdagmiddag is er altijd een ambtenaar aanwezig. Dus iedereen met mooie ideeën voor onze stad is van harte welkom om langs te komen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie