Leo Klep heeft zelf weer onbekende dingen geleerd door zijn boek over 150 jaar middelbaar onderwijs in Wageningen. (foto: Kees Stap)
Leo Klep heeft zelf weer onbekende dingen geleerd door zijn boek over 150 jaar middelbaar onderwijs in Wageningen. (foto: Kees Stap)

“Had ik maar op die school gezeten”

18 december 2019 om 19:14 Algemeen

Boek 150 jaar middelbaar onderwijs

Door Kees Stap

Het voortgezet onderwijs in Wageningen startte 150 jaar geleden met de opening van een gemeentelijke HBS. En Pantarijn viert dit schooljaar het 25-jarig jubileum. Nadat vorige maand in de Casteelse Poort een tentoonstelling startte, verschijnt deze week een dik boek over 150 jaar middelbaar onderwijs in de stad. Auteur Leo Klep dook in de geschiedenis en ontdekte veel nog onbekende verhalen. .

WAGENINGEN – ‘Van Hoogere Burgerschool tot Pantarijn’. Zo heet het boek waar Klep maanden met veel plezier aan heeft gewerkt. Hij al langer enorm geïnteresseerd in de geschiedenis van Wageningen. Zo was hij een van de auteurs van het geschiedenisboek dat in 2013 ter gelegenheid van 750 jaar stad verscheen. Het boek over het onderwijs is daar een aanvulling op.

Toenmalige elite

“Als je het verhaal van de school door de jaren heen bekijkt, dan kun je die als spiegel van de Wageningse geschiedenis beschouwen. De HBS is opgericht door de toenmalige elite. De ‘gewone’ bevolking had het daar niet zo op. Zij klaagden dat de school er was voor vreemdelingen, zoals zij de mensen van buiten noemden. Later heeft de school juist een rol gespeeld in de toenadering tussen diverse groepen. De jaren zeventig waren daarvoor een belangrijke periode.”

Klep heeft veel plezier beleefd aan het schrijven van het boek, maar het viel niet mee om de benodigde informatie boven water te halen. “. Scholen blijken niet erg zuinig op hun archieven te zijn. Ik heb dan ook veel terloopse bronnen moeten gebruiken , zoals kranten en passages uit boeken over andere onderwerpen. Daarnaast heb ik zo’n 50 mensen geïnterviewd. Leraren van toen en nu en oud-leerlingen. Docente Christel Schippers heeft me enorm geholpen door veel oude foto’s op te diepen. Ik heb in het verleden veel geschreven over de geschiedenis van Wageningen, maar veel afbeeldingen die Christel wist te vinden, kende ik ook helemaal niet.”

Liberaal voor iedereen

Klep heeft zelf ooit drie maanden economieles gegeven op het Pantarijn. Ook zijn twee dochters gingen er naar de school. Nu hij de afgelopen maanden zo druk bezig is geweest met de geschiedenis, is hij de school extra gaan waarderen. “Mijn eindredacteur zei het heel mooi: ‘Had ik vroeger maar op die school gezeten.’ Ik herken dat wel. Het is in al die jaren een liberale school geweest waar leerlingen hun talenten konden ontplooien. De school is er, afgezien van de elitaire begintijd, altijd voor iedereen geweest.”

‘Van Hoogere Burgerschool tot Pantarijn’ wordt uitgegeven door Blauwdruk. Het telt 300 pagina’s en is rond de Kerst verkrijgbaar in de boekhandel.

advertentie
advertentie