Afbeelding

Zure, maar vooral dure nederlaag WAVV

1 december 2019 om 18:41 Sport

door Dick Martens

WAGENINGEN - WAVV heeft, op bezoek bij Spero, een zure nederlaag geleden. De ploeg van trainer Dik Peters van Ton, die afgelopen week zijn keeper Jeffrey Rutten tijdens de training zijn kniebanden zag scheuren en voor de rest van het seizoen uitgeschakeld is, speelde een wedstrijd met twee gezichten, waarbij het voor rust onherkenbaar en vooral onsamenhangend speelde, maar in het tweede bedrijf liet zien waartoe het werkelijk in staat is. Na 45 minuten matig spel keken de Wageningers dan ook tegen een terechte 1-0 achterstand aan, maar na rust domineerden de gasten lange perioden en kwamen dan ook, door een schitterende treffer van Kevin van Woerkom terecht langszij. Toch kon de beslissing en daarbij de winst niet worden geforceerd en moesten de volgelingen van Peters van Ton zelfs lijdzaam toezien, dat een gruwelijk misverstand in de defensie zelfs de uiteindelijke 2-1 nederlaag inluidde.

‘Afspraken werden niet nagekomen’

De uitslag was dan ook van de gezichten van beide trainers af te lezen. Peters van Ton analyseerde de verliespartij nog altijd geïrriteerd, maar bovenal teleurgesteld. ,,In de eerste helft hebben we het niet goed gedaan. De oorzaak lag hem vooral in het feit, dat de gemaakte afspraken niet werden nagekomen. We speelden in een 4-4-2 systeem, daarbij zouden wij gevaar moeten gaan stichten, door ‘de lopende mensen’. Maar de achterhoede en het middenveld speelde te ver van onze spitsen, waardoor het druk zetten zinloos was. Na rust zijn we met drie spitsen gaan spelen en vooral door de inbreng van Wesley Mortier, die van een blessure terig kwam en daarom geen hele wedstrijd kon spelen, werden we met de minuut gevaarlijker.”

Beste eerste helft

Collega-trainer Kevin van Veen, die na een lang dienstverband bij SKV, dit seizoen overstapte naar de Elstenaren, had een veel vrolijker gelaatsuitdrukking. ,,Natuurlijk ben ik blij met de winst, maar zeker ook met het spel van mijn ploeg in de eerste helft. Ik vond het de beste eerste helft die wij tot nu toe onder mijn leiding speelden. Na rust kregen we het moeilijk, maar bleven gedisciplineerd verdedigen en pakten we verdiend de drie punten.” Van Veens analyse van de eerste helft sneed zeker hout. Toch was, na 25 minuten spelen, een inschattingsfout van WAVV-verdediger Luc Dolphijn de inleiding tot de 1-0 voorsprong. De verdedigende actie bracht zijn directe tegenstander dusdanig uit balans, dat scheidsrechter Omar Khalifa de overtreding ‘penalty-waardig’ vond. Niels Kleijn benutte het buitenkansje feilloos (1-0) en bepaalde daarmee ok de ruststand.

Fraaie gelijkmaker

Na rust domineerde WAVV vanaf de aftrap en leek al direct op gelijke hoogte te komen, maar Roy de Ruiter slaagde er niet in om de foutieve terugspeelbal tot de gelijkmaker om te toveren. Die kwam er uiteindelijk, na 65 minuten spelen wel. Dee Ruiter legde de basis, met een fraaie voorzet en Van Woerkom zette er vervolgens op een fraaie, technisch hoogstaande manier, zijn handtekening onder (1-1). Daarmee leek de weg vrij tot een Wageningse driepunter, maar door een afschuwelijk misverstand in de verdediging, moest er in de slotfase nog jacht worden gemaakt op minimaal een puntendeling. Die kwam er, ondanks een bewonderenswaardige dadendrang echter niet meer en werd er puntloos teruggekeerd naar het thuisfront.

Dure nederlaag

,,Alweer een dure nederlaag”, aldus de slotconclusie van Peters van Ton. ,,In de eerste helft miste ik ‘een stuk beleving’, na rust speelden we zoals ik het wil zien, helaas leverde dat geen punten meer op.” Spero-trainer van Veen, die afgelopen week zijn contract verlengde en het erg goed naar zijn zin heeft in Elst zag zijn ploeg door de winst aansluiten bij WAVV. Beide ploegen delen de vierde plaats met 17 punten uit tien gespeelde wedstrijden. ,,Het begint nu echt te draaien bij ons. Het is goed te zien, dat de speelwijze die ik met de ploeg voor ogen heb, steeds meer gestalte krijgt. Daarmee gaan we het nog veel ploegen erg lastig maken.”