In het businesshome van FC Wageningen ontving Gerdo Hazelhekke (rechts) uit handen van schrijver Martijn Scwillens (midden)  namens FC Wageningen het eerste exemplaar van het boek 'Verdwenen Profclubs'. Links Jim Holterhuës, hoofdredacteur van Staantribune.
In het businesshome van FC Wageningen ontving Gerdo Hazelhekke (rechts) uit handen van schrijver Martijn Scwillens (midden) namens FC Wageningen het eerste exemplaar van het boek 'Verdwenen Profclubs'. Links Jim Holterhuës, hoofdredacteur van Staantribune. Foto: Dick Martens

Een avond vol nostalgie op de Wageningse Berg

16 oktober 2019 om 16:11 Sport

door Dick Martens

WAGENINGEN - Het betaald voetbal in Nederland viert dit jaar een 65-jarig jubileum, maar voor oud-spelers, -trainers, bestuurders en zeker voor de supporters van SVV, FC Wageningen, VC Vlissingen/VCV Zeeland, HFC Haarlem, RBC Roosendaal, AGOVV en Veendam is dat geen reden voor een feestje. Al deze clubs zijn inmiddels uit de betaald voetbalcompetities verdwenen. Welk gat dat verdwijnen van hun favoriete vereniging achtergelaten heeft bleek dinsdagavond nog maar eens tijdens de 'Avond van de Verdwenen Profclubs', in het overvolle business home van FC Wageningen in Stadion de Wageningse Berg.

Eerbetoon

De avond, waar ook het boek 'Verdwenen profclubs' - Verbonden door de ondergang- werd gepresenteerd, werd een eerbetoon aan de clubs die ooit tot de verbeelding spraken bij een groter publiek, maar nu slechts een voetnoot vormen in de historie van het Nederlandse betaald voetbal. De clubs zijn uit het profvoetbal verdwenen, maar zeker niet vergeten door de mensen voor wie het weekend decennialang niet compleet was zonder een bezoek aan hun cluppie, of die er ooit hebben gespeeld.

Boek 'Verdwenen profclubs'

Het is bijna niet voor te stellen, maar ooit kende Nederland maar liefst 84 (semi)profclubs. Door allerlei beleidswijzigingen, het schrappen van de tweede divisie, faillissementen, fusies en de introductie van een aantal nieuwkomers is dat aantal tegenwoordig 34. Martijn Schwillens dook in de wereld van de genoemde clubs die na 1991 door opheffing of faillissement uit het betaald voetbal zijn verdwenen.

Fan van Fortuna Sittard

,,Als kind was ik al geïnteresseerd in voetbal en fan van Fortuna Sittard. Op zolder vond ik toen schriftjes van mijn broer over Fortuna Sittards en wat mij daar het meest in interesseerde waren vooral de ranglijsten, legt Schwillens uit. ,,Daar zag ik, als 10-jarige, clubs die ik niet kende. Die interesse is eigenlijk gebleven tot mijn studententijd. Ik ging journalistiek studeren en heb een onderwerp gepakt, dat dichtbij mij ligt. De romantische kant van het voetbal, toen ben ik in de geschiedenis van alle verdwenen clubs gedoken en er ook een scriptie over geschreven. Dat was in 2004. Sindsdien zijn er weer wat meer clubs bijgekomen. Toen heb ik geopperd bij de redactie van Staantribune om een boek te gaan schrijven over de clubs die het meest recent waren verdwenen."

Pijn die er nog zit

Tijdens het onderzoek dat Schwillens vervolgens deed, viel hem het meest op, dat hoe diep de pijn nog zit. ,,Of dat nu hier bij Wageningen is of in Roosendaal of Veendam. Het gemis van de trots, waar je soms dertig- of veertig jaar kind aan huis was, waar je jeugd ligt en waar je met je maten heen ging. Ineens valt dat weg. Tekenend daarvoor is onder andere de plek waar we nu staan. Het is niet voor niets, dat hier wekelijks op de dinsdagmorgen nog zoveel oud-spelers en supporters bij elkaar komen. En die er ook nog eens alles aan doen om het Stadion te behouden en ook op- en rond het veld zaken opknappen."

Eerste exemplaren

De auteur vond dat die clubs het verdienden om nog eens een keer op papier vastgelegd te worden. ,,Zeker omdat bij een bepaalde groep mensen die clubs nog springlevend zijn." Dat was ook de reden dat de eerste exemplaren van het boek werden uitgereikt aan adepten van die clubs. Zo kreeg onder andere oud-speler van Haarlem, Joop Böckling, een eerste boek. De spits die bij 'de roodbroeken' in de jaren 70/80 furore maakte, was verguld met die eer. Het werd direct ook een opmaat voor een 'Haarlem-monoloog', gelardeerd met hel veel humor.

Smaakvolle belevenissen

In het ruim bemeten FC Wageningen-hoofdstuk kwamen supporter Gerdo van de Peppel (oud inwoner van Renkum en nu woonachtig in Heteren), voormalig topscorer Gerdo Hazelhekke, zijn teamgenoot Eus van Vijfeijken en middenvelder Lodewijk de Kruif (die als trainer onlangs nog in dienst was bij Duno in Doorwerth) aan het woord. Hazelhekke nam het eerste exemplaar als vertegenwoordiger van FC Wageningen in ontvangst. De aanvaller deed niet veel onder voor 'spraakwaterval' Böckling. Ook hij vermaakte de aanwezigen met smaakvolle belevenissen die hij als speler van de FC had meegemaakt, waarbij natuurlijk ook de meest opmerkelijke wedstrijden uit zijn Wageningen-tijd, de 1-6 bekerwinst bij PSV en de 2-4 zege bij 'het grote Ajax' uitvoerig en met trots werden 'geanalyseerd'.

Uitsmijter

De uitsmijter was voor oud-scheidsrechter Henk van Ettekoven, die als belangstellende de avond bijwoonde, maar door Hazelhekke nog 'even' naar voren werd geroepen, omdat ook de scheidsrechter nog wel wat 'sappige verhalen' kon vertellen. En dat kon hij. De inmiddels die 82-jarige oud arbiter die vorige week nog werd gehuldigd, omdat hij vijftig jaar lid was van de Centrale Organisatie Voetbalscheidsrechters (COVS), bleek evenals de voorgaande sprekers ook een 'geboren verteller' en ook hij vermaakte zijn toehoorders met prachtige verhalen.

De avond werd besloten met een hapje en een drankje en het laten signeren van het boek door Martijn Schwillens, die vereerd was door de grote opkomst en de belangstelling voor zijn boek.

Afbeelding
Afbeelding
Veel oud-spelers van FC Wageningen woonden de boekpresentatie bij.
Oud-speler van FC Haarlem, Joop Böclkling (rechts)
Ook oud-scheidsrechter Henk van Ettekoven (rechts) was present.
Afbeelding
advertentie
advertentie