De huizen aan het Ericaplein na het bombardement op 17 september 1944.
De huizen aan het Ericaplein na het bombardement op 17 september 1944.

Na 75 jaar eindelijk een monument

4 september 2019 om 07:58 Algemeen

Zondag 17 september 1944 11.37 uur. Woonwijk de Sahara en de Diedenweg worden plots opgeschrikt door een bommenregen. Per vergissing laten geallieerde vliegtuigen 160 bommen op de wijk vallen. Het kost 40 mensen het leven. Exact 75 jaar later wordt op het Ericaplein een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers onthuld.

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Het bombardement op 17 september 1944 was onderdeel van Operatie Market Garden. De bedoeling was om, voorafgaand aan de luchtlandingen tijdens de slag om Arnhem, Duitse doelen bij het Lexkesveer uit te schakelen. Maar per vergissing vielen de bommen 750 meter noordelijker op de woonwijk en zorgden daar voor dood en verderf. Deze tragische gebeurtenis liet diepe sporen na. Na afloop van de oorlog werd het bombardement en haar slachtoffers slechts herdacht in een anoniem krantenbericht in de Wageningsche Courant (19 september 1945) en daarbij is het gebleven. Het wordt daarom ook wel ‘het vergeten bombardement’ genoemd.

Herdenkingsplechtigheid

Jola Gerritsen en Bart van Aller zijn opgegroeid in de Sahara. Zij vonden dat de slachtoffers 75 jaar na dato eindelijk een monument verdienden. “Er zijn in het verleden wel eens pogingen gedaan om het te doen, maar dat is nooit concreet geworden. Wij hebben nu met vijf buurtbewoners de Stichting Sahara 1944 opgericht. Het is ons gelukt om een mooi monument voor de slachtoffers te ontwerpen. Op dinsdagochtend 17 september gaan we dat tijdens een herdenkingsplechtigheid onthullen.”

Het vergeten bombardement

Het monument wordt een grote zwerfkei van 1.20 meter hoog en 1.20 meter breed. Op de steen komt een deel van de tekst uit het krantenbericht in de Wageningsche Courant van 19 september 1945. De namen van de slachtoffers komen niet op het monument, die staan sinds 2013 wel vermeld op het monument aan de Costerweg.

Waarom nu pas?

Waarom is er nooit eerder een monument gekomen voor de slachtoffers van deze tragedie? Gerritsen en Van Aller weten het niet precies. “Dit monument had er al 74 jaar moeten staan. Het feit dat de bommen van de geallieerden waren, zal een rol gespeeld hebben. Ook de evacuatie na Market Garden, toen alle Wageningers de stad moesten verlaten en pas negen maanden terug mochten komen, is een verklaring. De wijk kende daarnaast veel inwoners van buiten de stad, velen van hen zijn na het bombardement nooit meer terug gekomen.”

Wie aan de realisering van het monument financieel wil bijdragen (onder meer voor een nog te ontwerpen informatiebord) kan een bijdrage overmaken op NL08 INGB 0009339521 t.n.v. Sahara 1944. Wie nabestaanden en/of oud buurtbewoners kent, kan hun gegevens doorgeven aan het comité via sahara170944@gmail.com zodat zij uitgenodigd kunnen worden voor de herdenking op 17 september.

advertentie
advertentie