Petra WWoudsma, locatiemanager azc De Bosrand:
Petra WWoudsma, locatiemanager azc De Bosrand: "Als men wat langer hier is, leert men de mensen kennen" (foto Jan Boer)

Open Dag in AZC De Bosrand

27 augustus 2019 om 16:44 Algemeen

Vanaf begin 2018 is de opvanglocatie aan de Bosrandweg in Wageningen (voormalig onderkomen van Unico) in gebruik.

Door Jan Boer

WAGENINGEN - De gemeente verzorgde een vergunning voor tijdelijke bewoning door asielzoekers tot november 2021. Er wonen asielzoekers, net aangekomen in Nederland. De locatie brengt rust en voorbereiding op de asielprocedure (proces opvanglocatie, POL). Er is aandacht voor gesprekken tussen asielzoeker en advocaat, voorlichting door VluchtelingenWerk, voorlichting over het COA en medisch advies.

Open Dag
Op zaterdag 28 september is er een Open Dag. Petra Woudsma is de locatiemanager. De opvang biedt plaats aan ongeveer driehonderd mensen. Vanaf november 2021 krijgt de locatie een andere bestemming. “Tijdens de Open dag is het de bedoeling, dat de Wageningers kennis kunnen maken met de bewoners van het azc. Wat is een opvang, wat zijn vluchtelingen, wat gebeurt hier? We willen zó graag de drempel met onze bewoners verlagen”, vertelt Petra Woudsma. Het is de tweede keer, dat azc De Bosrandweg Wageningen een open dag organiseert. “Het is de bedoeling, dat asielzoekers hier zes tot acht weken verblijven. Wegens vertraging van de procedures kan dat oplopen tot zes tot acht maanden. We proberen het hier voor de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. Het leven in een procesopvanglocatie is heel anders dan vroeger. De mensen kunnen hier landen”, aldus Woudsma. Over De Bosrand als locatie is ze zeer tevreden: “Het is een heel fijne plek. Het is hier rustig, stil, geen prikkels van een woonwijk. Het is ruimtelijk in een grote, mooie omgeving. Een fijne ruimte om te wonen. Er wordt op toegezien, dat het hier schoon en verzorgd is”, legt ze uit. De huidige bewoners zijn afkomstig uit Iran, Irak, Midden-Afrika, Eritrea, Syrië, Turkije en Jemen. Deze mensen vinden hier rust, Nederlandse les, diverse activiteiten, waar men zelf een steentje aan bij kan dragen. Er is gezorgd voor participatie aan projecten in de stad en bij de stadsboerderij. De bewoners worden gestimuleerd met zaken als sportworkshops, fitnessruimte, werken in de moestuin. Kinderen gaan op het eigen terrein naar school. Vanaf elf jaar gaan ze naar de Internationale Schakelklas van Scholengemeenschap Pantarijn. Er wordt veel samengewerkt met Welkom in Wageningen. Petra Woudsma: “Zo mooi om te zien: blije bewoners, die zich veilig voelen en elkaar respectvol ontmoeten. Ik ga er elke dag met veel plezier naar toe”.


Zaterdag 28 september
Bezoekers leiden zichzelf met een plattegrond in de hand tijdens de Open Dag rond. Men kan overal terecht. Er zijn veel medewerkers, die uitleg geven. In een demonstratieles kunnen Wageningers ervaren wat Arabische les is. Het wordt dan dus even omgedraaid. Bewoners verzorgen gerechten uit hun land van herkomst. Het motto is ‘Samen’. Ook de buren van het azc spelen een rol tijdens de Open Dag.

advertentie
advertentie