Vernieuwde Rijn IJssel Vakschool Wageningen klaar voor schooljaar

22 augustus 2019 om 14:15 Algemeen

WAGENINGEN - Bouwbedrijf Van Wijnen heeft dinsdag 20 augustus de vernieuwde Vakschool aan de Marijkeweg in Wageningen opgeleverd. Op maandag 26 augustus starten de bijna 800 studenten het schooljaar in hun nieuwe school.

De lesomgeving is – meer dan vóór de (ver)nieuwbouw – volledig geïntegreerd in de praktijk. Het hotel is open voor publiek, in de keuken worden uitstekende maaltijden gekookt voor het restaurant dat volledig in bedrijf is en in het moderne congrescentrum kunnen vergaderruimtes worden geboekt. Carel Rink van Rijn IJssel: “Onze bakkerij bakt geen broodjes voor de meeuwen, ze worden gewoon verkocht. Wij geloven dat je een vak op de meest effectieve manier kunt leren door de praktijk ín de school te brengen.” Aan de Marijkeweg in Wageningen geeft Rijn IJssel mbo-onderwijs in de vakgebieden Horeca & Bakkerij, Facilitair en Toerisme.

Op verschillende momenten tijdens het bouwproces, dat ruim een jaar in beslag nam, werden docenten en studenten gevraagd om hun input te geven over indeling, inrichting en infrastructuur. Projectleider Arie Vlot van Van Wijnen: “Alleen een vakleerkracht kan bedenken hoe een praktijklokaal zo goed mogelijk wordt ingericht, daar zijn geen standaardoplossingen voor.” Het bestaande onderwijsgebouw (4.300 m2) is vernieuwd, daarnaast is er sprake van uitbreiding (2.700 m2). Voor het ontwerp is architect Ytzen Tamminga van Buro SBH uit Arnhem aangetrokken en voor het interieur Ex Interiors uit Nieuwegein.

Het uitgangspunt van de plannen was om zo duurzaam mogelijk te werken. Daarom is het oude pand slechts deels gesloopt en de nieuwbouw geïntegreerd in het bestaande gebouw. Het afval is tot een minimum beperkt en zoveel mogelijk materialen zijn hergebruikt. Bovendien is er goed nagedacht over energieverbruik. Het warmteterugwinsysteem gebruikt restwarmte uit ventilatielucht om de school te verwarmen en op het dak zijn 644 zonnepanelen geplaatst.

Overige bedrijven waarmee Rijn IJssel samenwerkte, zijn installatiebedrijf Linthorst Techniek uit Apeldoorn en Abcnova voor de bouwbegeleiding.

advertentie
advertentie