Kippenvel door vondst naamplaatje

Algemeen

Door Kees Stap

Met zijn metaaldetector vond Bert Rosendaal al eens een amulet uit de Middeleeuwen en een Spaanse munt uit de 80-jarige oorlog. Maar vorige week had hij zijn meest bijzondere vondst ooit. Een naamplaatje van William L. Sandoval, een Amerikaanse militair die in oktober 1944 sneuvelde in de buurt van Nijmegen.

WAGENINGENEen bizarre vondst, zo noemt de Wageninger het zelf. Al zeven jaar gaat hij samen met zijn vrienden op pad met de metaaldetector. Vorige week ging hij naar Berg en Dal, een gebied waar nog wel eens voorwerpen uit de Romeinse tijd worden gevonden. “We kregen een tip dat het gewas op dat veld geoogst was en we kregen toestemming van de boer om het terrein op te gaan. Al snel sloeg mijn metertje uit. Al gravend haalde ik een paar granaatscherven en wat kogelpunten naar boven.

Soldaat William
L. Sandoval

Maar ook een soort armbandje met daarop een naam en een nummer. Op mijn telefoon zocht ik die op op Google en een paar minuten later kreeg ik kippenvel. Ik vond allerhande informatie over de naam op het plaatje en ik vond ook een foto van degene aan wie het toebehoorde.”

Stoffelijke resten

Bert ontdekte namelijk dat het naamplaatje toebehoorde aan William L. Sandoval. Een 21-jarige Amerikaanse soldaat die op 6 oktober 1944 samen met twee anderen tijdens hevige gevechten met de Duitsers vermist raakte bij Berg en Dal. Er is een gedenksteen voor de drie op de Amerikaanse begraafplaats in het Limburgse Margraten, maar hun stoffelijke resten zijn nooit meer gevonden. Wellicht dat dit door de vondst van Bert toch nog gaat gebeuren.

Nabestaanden

“Na mijn vondst heb ik onmiddellijk de Koninklijke Landmacht gebeld en via hen nam een dag later het Amerikaanse leger al contact met me op. Zij komen het plaatje binnenkort ophalen om het vervolgens aan de nabestaanden van William Sandoval te overhandigen. Ik word er emotioneel van als ik bedenk dat zij bijna 75 jaar na dato deze herinnering aan hun dierbare alsnog in handen krijgen. Maar ik krijg helemaal kippenvel bij de gedachte dat door mijn vondst de stoffelijke resten van William en zijn twee maten alsnog gevonden zouden worden. De Amerikanen gaan namelijk onderzoeken of het mogelijk is om de akker in Berg en Dal af te graven om te kijken of zij iets kunnen vinden.”

Op 7 september gaat Bert net zoals voorgaande jaren de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek lopen. Maar dit jaar doet hij dat in gedachten samen met William Sandoval. “Hij heeft ook gevochten tijdens Market Garden. Dat maakt de wandeltocht voor mij dit jaar heel bijzonder. Ik hoop dat zijn nabestaanden op 6 oktober, als het 75 jaar geleden is dat William overleed, het naamplaatje in hun bezit hebben.”

advertentie
advertentie