Onderzoek naar opvoeden kind en trainen hond

Algemeen

WAGENINGEN - Hondenbezitters trainen de hond op vergelijkbare wijze als ouders een kind opvoeden. Net als bij het kind, verschilt de wijze of stijl van opvoeden van hondenbaas tot hondenbaas, zo bleek uit eerder onderzoek van de leerstoelgroep Gedragsecologie van Wageningen University & Research (WUR). De onderzoekers vonden overeenkomsten en verschillen in opvoedstijlen gericht op hond en kind na het enquêteren van meer dan 500 hondbezittende ouders.

De drie opvoedstijlen van hondenbaasjes zijn gericht op corrigeren, emotie of juist trainbaarheid van de hond. Welke stijl een hondenbaas reflecteert, lijkt samen te hangen met bijvoorbeeld de inzet van beloning of straf in het trainen van de hond en met bijvoorbeeld overgewicht bij de hond.

Daarom werkt de universiteit nu aan lesmateriaal dat de opvoedstijl van hondenbazen kan beïnvloeden. Deelnemen kan als men in het bezit is van een hond. Er is een informatiebijeenkomst van ongeveer een half uur op woensdag 28 augustus om 19.30 in Wageningen. De bijeenkomst wordt verzorgd door student Mike van Dijk en promovendus Ineke van Herwijnen. Aanmelden kan via Mike.vanDijk@wur.nl.

advertentie
advertentie