Han te Ronde in zijn aspergeveld aan de Oude Diedenweg
Han te Ronde in zijn aspergeveld aan de Oude Diedenweg (Foto: René de Bruin)

Asperges van de Wageningse Eng officieel erkend als Veluws streekproduct

WAGENINGEN - De biologische asperges van landbouwbedrijf Oude Ronde aan de Oude Diedenweg in Wageningen zijn officieel erkend als Veluws Streekproduct. Aspergeteler Han te Ronde ontving het bijbehorende certificaat zaterdag 11 mei uit handen van Dirk van Uitert, voorzitter van de Stichting Erkend Veluws Streekproduct. Alleen producten met een gegarandeerde regionale herkomst die worden geteeld met meerwaarde voor natuur, landschap en biodiversiteit komen in aanmerking voor het keurmerk. De asperges zijn verkrijgbaar via een aantal winkels in de streek en staan bij gerenommeerde restaurants op de kaart.

“Met het label Echt Veluwe stimuleren we de productie en afzet van producten die bijdragen aan de kwaliteit van de streek”, aldus Van Uitert. “De kleinschalige aspergeteelt door Han te Ronde draagt bij aan de landschappelijke diversiteit op de Wageningse Eng. Daarnaast wisselt Te Ronde de teelt van asperges af rogge en brouwgerst. Ook biologisch. De producten vinden hun weg naar lokale afnemers en consumenten. Dit versterkt de betrokkenheid bij de herkomst van ons voedsel, en maakt inzichtelijk dat de manier waarop voedsel wordt geproduceerd consequenties heeft voor natuur en landschap in de streek.”

Het label Echt Veluwe is onderdeel van het landelijke keurmerk Erkend Streekproduct, en voldoet aan landelijk vastgestelde criteria. Op de Veluwe mogen circa 25 bedrijven dit label voeren. Te Ronde is blij met deze erkenning. “Ik heb eens rondgevraagd bij mijn afnemers en met name de restaurants zijn er enthousiast over. Zij willen laten zien dat de gerechten op de kaart worden gemaakt met regionale ingrediënten. De herkomst van de producten wordt ook in de horeca steeds belangrijker en draagt bij aan het verhaal en de beleving voor de gast.” De Asperges van de Wageningse Eng zijn onder meer verkrijgbaar bij Restaurant Het Gesprek, Linnaeus, De Panoramahoeve, Het Koetshuis en Boerderijwinkel De Hoge Born.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden