Theaterdialogen bij de Open Dag van De Kleine Wereld. 'Dingen zijn niet altijd wat je denkt dat ze zijn.'
Theaterdialogen bij de Open Dag van De Kleine Wereld. 'Dingen zijn niet altijd wat je denkt dat ze zijn.' Foto: Dorien Roggekamp

Cultuurverschillen beter begrijpen dankzij theaterspel

10 juli 2019 om 15:40 Algemeen

Theaterspel gebruiken om anders naar elkaar te kijken en nieuwe contacten te leggen tussen mensen met verschillende culturen en achtergronden. Dat doen Elena Johannsen, Karin Verbeek en Zennu Haile Michael met het project ‘Theaterdialogen’.

WAGENINGEN - Zennu en Elena zijn deskundig op het gebied van cultuur en communicatie, Karin is theaterregisseur. “Ons doel met de theaterdialogen is om begrip, verbinding en betrokkenheid te vergroten tussen mensen van alle leeftijden en verschillende culturele achtergronden,” vertelt Zennu.

“We willen mensen laten ervaren dat je heel vaak iets normaal vindt, terwijl het dat helemaal niet hoeft te zijn. Voor een Nederlander is precies op tijd komen bijvoorbeeld normaal. Toch kan het voor een ander moeilijk zijn. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid met de norm dat op tijd komen onbeleefd is. Dan vind je het onaangenaam om ergens stipt op tijd te zijn.”

Met Theaterdialogen brengen zij heel verschillende mensen bij elkaar. Denk aan migranten, internationale studenten en Nederlanders met Nederlandse achtergrond. Scenes en verhalen uit de levens van mensen gebruiken zij om een thema aan te kaarten. Het spel dient dan als aanleiding voor gesprekken met elkaar, dialogen. Het publiek wordt uitgedaagd om te reageren, vragen te beantwoorden en mee te discussiëren over wat ze ervaren. In Wageningen zijn allerlei multiculturele activiteiten, zoals samen hobby’s uitoefenen of samen eten. Dat is meestal puur ontmoeten. Er is meer nodig om echt tot betrokkenheid en begrip te komen voor elkaars situatie en culturele achtergrond.

De eerste voorstellingen maakt de groep in samenwerking met diverse wijkhuizen, de bibliotheek, scholengemeenschap het Pantarijn en de universiteit. Ze spelen dan voor en met wijkbewoners, leerlingen, studenten en medewerkers. Vervolgens kunnen ook voorstellingen worden gegeven in de zorg, op scholen, bij de politie en overal waar men te maken heeft met interculturele relaties.

De acteurs van de theatergroep zijn spelers met verschillende culturele achtergronden: 1ste tot 3de generatie migranten, vluchtelingen met een status, autochtone Nederlanders, jong en oud, hoog en laag opgeleid. Naast spelplezier en ontspanning, kunnen zij hun talenten ontdekken en ontwikkelen, zoals muziek, acteren en presenteren. Trots en zelfvertrouwen groeit door met hun eigen verhaal een bijdrage te leveren aan een mooiere samenleving.

advertentie
advertentie