Dennis Lebbing en Stefan Duurkoop zijn trots op de nieuwe vergistingstanks van hun Stadsbrouwerij. (foto: Kees Stap)
Dennis Lebbing en Stefan Duurkoop zijn trots op de nieuwe vergistingstanks van hun Stadsbrouwerij. (foto: Kees Stap)

Bierbrouwen in het hart van de stad

9 juli 2019 om 18:33 Algemeen

Door Kees Stap

Trots kijken Stefan Duurkoop en Dennis Lebbing naar de belletjes koolzuur die opstijgen naast de brouwketels. Er wordt namelijk heus bier gebrouwen in de stad. Stadsbrouwerij Wageningen is daadwerkelijk actief op het Conventplein.

WAGENINGEN - Zes jaar geleden zijn de bierbrouwers op industrieterrein Nudepark begonnen met hun brouwerij. Drie jaar geleden openden ze hun brewpub Café Rad van Wageningen op het Conventplein. Ze brouwen alles zelf en de basis voor ieder bier is een prachtige lokale gerstemout van de Wageningse Eng. Maar de zichtbaarheid van al deze activiteiten op een industrieterrein waren beperkt. Ook verkochten ze meer bier dan ze zelf konden brouwen. Daarom is drie jaar geleden ook een verhuizing van de brouwerij naar het pand naast de brewpub in gang gezet. Na een forse verbouwing van anderhalf jaar is de moderne en innovatieve brouwinstallatie nu gereed.

Vakmannen en liefhebbers

Bij een bezoek aan de brouwerij zorgt de uitleg van Dennis en Stefan ervoor dat de vaktermen je om de oren vliegen. Mouten, actieve enzymen, wort, bostel, hop, vergisten. Duidelijk is dat we hier te maken hebben met vakmannen én liefhebbers. “Het is zo mooi dat we met deze installatie heel flexibel allerlei soorten bier van licht tot zwaar kunnen maken. We hebben zes vergistingstanks van elk duizend liter. En het mooie is dat ze in de etalage aan het Conventplein staan. Afgelopen week hebben al heel wat mensen door de ramen staan gluren, dat is zo leuk om te zien.”

Tientallen bieren

Bij de Stadsbrouwerij worden tientallen verschillende bieren geproduceerd met bijzondere namen zoals Otto II van Gelre, Hermelijn, Hop Lovin’ Criminal, Drost van Wageningen, Successor, Mordicus en Tsaar van Wageningen. Elk bier heeft volgens de brouwers zijn eigen schare diehard fans. In de zomermaanden is er verse huisgemaakte citroenlimonade van tap verkrijgbaar waarmee met ieder bier een Radler gemaakt kan worden.

Spannend

Het duurt één tot zes weken voordat het bier uit de brouwketels daadwerkelijk uit de tap komt. Een spannend moment voor de brouwers. “Door de nieuwe machines en het iets anders bewerken van de ingrediënten is het voor ons ook afwachten hoe het bier daadwerkelijk gaat smaken. Dat het lekker wordt, twijfelen we niet aan. Maar of het exact de smaak wordt die we voor ogen hebben weten we nog niet. Daarom geven we het eerste brouwsel ook nog geen naam. We laten onze vaste gasten en fans proeven, hun feedback is erg belangrijk. Samen met onze eigen ervaringen, kunnen we de bieren dan de komende tijd verder optimaliseren. En we kunnen aan de slag met nieuwe bieren, want we hebben tal van ideeën voor bijvoorbeeld bier van rogge of haver.”

www.stadsbrouwerijwageningen.nl

advertentie
advertentie