Torckdael, een hommage aan ‘de grootste Wageninger’

9 juli 2019 om 20:36 Algemeen

Door Piet Aben

‘Wonen als Torck in Wageningen’, met die slogan lokte de Woningstichting een jaar of vijf geleden kopers en huurders naar de nieuwe wijk die zij bouwde tussen Spijk, Rustenburg en Veerstraat. Een paar honderd meter van het nieuwe wooncomplex vandaan heeft het kasteel gestaan, dat generaties lang bewoond is geweest door de adellijke familie Torck.

WAGENINGEN - In 2008, toen het landelijk een hype was om op allerlei terreinen ‘de belangrijkste’ te kiezen, kozen Wageningse geschiedeniskenners voor Lubbert Adolph Torck ‘als misschien wel de belangrijkste Wageninger aller tijden’. Deze Torck, die leefde van 1687-1758, behoorde tot de machtigste en rijkste mensen van het land. Hij had een groot aantal voorname ambten.

Her en der in de nieuwe wijk zijn kleurrijke gevelstenen geplaatst, ontworpen door de Wageningse kunstenaar Toon Rijkers, waarop Lubbert Adolph in al zijn waardigheden wordt verbeeld: als baron, kasteelheer, burgemeester, rechter, dijkgraaf, lid van de Amsterdamse admiraliteit, lid van de Raad van State. Ook de straatnamen moesten naar de Torck’s verwijzen, zonder dat ze allemaal op elkaar zouden lijken. Daarom werd gekozen voor de vrouwen van de Torck’s, te beginnen bij de eega van Lubbert Adolph en voorts langs zijn stamboom naar de vrouwen van zijn vader, grootvader, overgrootvader en betovergrootvader. In die volgorde waren dat de dames Petronella Wilhelmina van Hoorn, Anna Maria Ripperda, Judith van Appelthorn, Jacoba van Arnhem en Josina van Sallandt. En omdat binnen Torckdael nauwelijks van echte straten gesproken kan worden kwam als alternatief het hier wel passende hof op de naamborden te staan: Van Hoornhof, Ripperdahof enz. Dat Torck een heel bijzondere band had met Wageningen beklemtoonde ook de dominee die de lijkrede hield bij zijn kist. Wageningen, zei hij, dat nooit iets had voorgesteld, was door Torck welvarend geworden, het zag er nu welgesteld uit, gelegen in een aantrekkelijke omgeving.

-> lees historisch tijdschrift Oud Wageningen, 4x/jr € 21; info@oudwageningen.nl

advertentie
advertentie