Teun Jordaan leidt een schoolklas rond op de Grebbeberg. Hij moest in 1940 en 1944 vluchten uit Rhenen.
Teun Jordaan leidt een schoolklas rond op de Grebbeberg. Hij moest in 1940 en 1944 vluchten uit Rhenen.

Vrijheidsbeleving toen en nu

6 maart 2019 om 09:48 Algemeen

Tot twee keer toe geëvacueerd uit Rhenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, verbannen uit Chili in 1976 en nu woonachtig in Nijmegen, recentelijk geland in Wageningen na een vlucht uit de oorlog in Syrië. In Gelderland zijn veel mensen die een vlucht meegemaakt hebben. Een nieuwe serie filmportretten door Wageningse makers legt deze verhalen vast. Ze worden vanaf 7 maart uitgezonden door Omroep Gelderland.

WAGENINGEN - In zes indrukwekkende filmportretten vertellen mensen in ‘Blik op Vrijheid, Vluchtverhalen Toen en Nu’ over hun ervaringen met onvrijheid, de vlucht en de aankomst in Nederland. De serie beslaat acht decennia, alle verhalen hebben een verbinding met Gelderland en twee met Wageningen. “Deze verhalen slaan een brug tussen de vluchtelingen die nu vrijheid en veiligheid zoeken en het gebrek aan vrijheid in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog”, lichten de makers Merlijn van Schayk en Pauline van Tuyll het bijzondere project toe.

Gelderse
filmserie

“De filmportretten geven de kijker inzicht in het beklemmende gevoel van het gebrek aan vrijheid, maar ook in de trots, kracht en veerkracht van de geportretteerden.” De serie laat duidelijk zien hoe de manier waarop Nederland vluchtelingen ontving, is veranderd in de afgelopen 80 jaar. Otto Szauer vertelt hoe de trein met Hongaren van 1956 waarin hij zat aan de Nederlandse grens werd verwelkomd door een orkest. Twintig jaar later zette het Nijmeegse solidariteitscomité zich ervoor in om Benito Sánchez uit de Chileense gevangenis te krijgen en naar Nederland te halen. Maar Ziba Nillian, die begin jaren 90 uit Iran vluchtte, maakte de eerste asielzoekerscentra mee en herinnert zich de onzekerheid. En toch delen de geportretteerden ook veel met elkaar. Teun Jordaan wijst erop dat vluchtende kinderen op het nieuws hem vaak doen denken aan zijn eigen ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Abdel Tarakji zegt bij het zien van beelden van een verwoest Rhenen: “Het lijkt net Syrië.”

Naast de filmserie bestaat het multimediaproject ‘Blik op Vrijheid’ uit lesmateriaal voor middelbare scholen, geproduceerd in samenwerking met Stichting Vredeseducatie. Daarnaast maakte de Syrisch-Nederlandse fotograaf Mohan Dehne (Ede) zes fotoportretten die vanaf begin april levensgroot zullen worden vertoond in Gelderse bibliotheken en op diverse festivals. Het project kan worden gevolgd en geboekt via www.stichtingzora.org/blikopvrijheid en facebook.com/blikopvrijheid.

De Wageningse Ziba Nillian vertelt aan de hand van foto's over haar leven in Iran.
Abdel, gevlucht uit Syrië, gaat terug naar een opvangcentrum voor minderjarige asielzoekers. Hij woont sinds 2015 in Wageningen.
advertentie
advertentie