Arjaan Pellis kijkt toe hoe twee van zijn studenten de resultaten van het onderzoek naar de groei van Wageningen presenteren. (foto: Kees Stap)
Arjaan Pellis kijkt toe hoe twee van zijn studenten de resultaten van het onderzoek naar de groei van Wageningen presenteren. (foto: Kees Stap)

“Een stad met een gespleten ziel”

31 januari 2019 om 10:16 Algemeen

Er is een kloof tussen gemeente en universiteit en tussen studenten en niet-studenten. Dat is de conclusie van een onderzoek door studenten naar de toekomstige groei van Wageningen. De belangrijkste conclusie: om die kloof te dichten, moet er veel meer onderling contact zijn. “We moeten van WURgeningen naar WIJgeningen”, viel tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten te horen.

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Het onderzoek werd gehouden in het kader van een veldwerkweek voor tweedejaars WUR-studenten Landschapsarchitectuur en Planning over de groei van de stad Wageningen. Docent culturele geografie Arjaan Pellis: “In plaats van een week college te geven, leek het me heel leerzaam voor de studenten om in hun eigen stad onderzoek te doen. We doen veel onderzoek in allerlei exotische bestemmingen. Maar waarom zouden we dat niet in eigen huis doen en een bijdrage leveren aan wat hier speelt?” En dus gingen bijna tachtig studenten in gesprek met tachtig Wageningers hoe zij de toekomst van de stad zien en wat de kansen en belemmeringen van de toekomstige groei zijn. De tachtig Wageningers kwamen uit diverse groepen; studenten, WUR-medewerkers, ouderen, winkeliers, ambtenaren, politici, opiniemakers.

Alle geïnterviewden zijn het over een aantal zaken eens. “De vraag is niet of Wageningen gaat groeien, maar hoe we gaan groeien”, aldus één van hen. Vrijwel iedereen wil de groene buitengrenzen niet aantasten, daarom zal de groei binnen de huidige grenzen moeten gebeuren. En dat levert problemen op op de woningmarkt. Zowel studenten, ouderen, als Wageningse starters hebben behoefte aan betaalbare woonruimte op bereikbare locaties. En daarnaast blijkt er weinig contact tussen studenten en niet-studenten en de WUR en de rest van Wageningen. “Wageningen is een stad met een gespleten ziel. We moeten een stad naast de stad zien te voorkomen. Daarom moet het onderlinge contact absoluut verbeteren”, zo viel regelmatig te horen.

Onderzoek naar groei Wageningen

Naast het signaleren van de problemen, gingen de studenten ook op zoek naar creatieve oplossingen om de groei te beheersen en om de onderlinge kloof kleiner te maken. De oplossingen variëren van meer WUR-onderzoek in de stad Wageningen, gezamenlijke woonprojecten, studenten klusjes laten doen voor ouderen, meer gezamenlijke evenementen organiseren in de stad en op de campus tot het instellen van een stadsloket bij de WUR.


Wethouders Anne Janssen en Peter de Haan en WUR-woordvoerder Simon Vink waren geïnteresseerde toehoorders tijdens de presentatie van de studenten. Zij herkenden en erkenden een deel van de kritiek, maar stelden wel dat de gemeente en WUR elkaar de laatste jaren al beter weten te vinden: “Er is regelmatig onderling contact. Op dit moment werken we aan een gezamenlijke stadsagenda. Dit doen we om te laten weten waar we mee bezig zijn en samen Wageningen sterker te maken.”

advertentie
advertentie