Dr. Sanne boesveldt (links) laat een proefpersoon aan geurbuisjes ruiken.
Dr. Sanne boesveldt (links) laat een proefpersoon aan geurbuisjes ruiken.

‘Eten met je neus?!’ lezing Zondaguniversiteit in bblthk

23 januari 2019 om 16:18 Algemeen

Door Pauline Schakenbos

Bij eten en proeven spelen veel meer zintuigen een rol dan alleen smaak op de tong. De geuren die via de mond in de neus komen bepalen het grootste deel van de smaak, maar niet alleen dat. Van tevoren speelt de neus al een belangrijke rol in wat we eten. Op 27 januari geeft dr. Sanne Boesveldt een college hierover in de bblthk.

WAGENINGEN - Als we langs de bakker of snackbar lopen dan gebeurt er al wat. Het ruikt lekker en we krijgen al trek. Zo speelt er veel meer.

Sanne Boesveldt is hoofddocent Humane Voeding en Gezondheid aan Wageningen Universiteit. Ze geeft onderwijs en doet onderzoek. Daarbij werkt ze met promotieonderzoekers en studenten. Die begeleidt ze in de onderwerpkeuze en aanpak hun onderzoek. “Als je iets te weten wilt komen, moet je heel goed nadenken hoe je dat onderzoekt. Wat wil je precies meten, met wat voor soort proef zou je dat kunnen doen, met welke apparatuur of vragenlijsten ga je dit meten. Later, als de proef is gedaan zijn er heel veel gegevens. Dan kijken we welke conclusies kun je daar uit kunt trekken.”

“Mensen hebben soms het beeld dat onderzoekers de hele dag in hun eentje aan de computer werken of in het lab staan, maar het is echt teamwerk. Ik begeleidt 5 promotieonderzoekers, PhD-ers, en ongeveer tien studenten per jaar. Daarnaast werk ik samen met collega’s uit diverse vakgebieden, zoals voedingsonderzoek, biologie, psychologie, levensmiddelentechnologie. Met elkaar werken we bij de WUR aan het grotere plaatje van gezond eten.”

Boesveldt onderzoekt niet zozeer welk eten gezond is, maar hoe mensen tot de keuze van hun eten komen. Dat heeft met gedrag, lichaam, zintuigen en hersenen te maken. Wat gebeurt er in ons lichaam, hersensignalen, speeksel, hormonen als we een bepaalde geur ruiken? Wat gebeurt er met ons gedrag?

“We kijken naar verschillen tussen mensen en naar wat er verandert bij het ouder worden. En we onderzoeken mensen met minder of geen reukvermogen. Bij ziektes als Alzheimer en Parkinson speelt dat en kankerpatiënten verliezen soms hun smaak en trek door de chemokuur.

“We willen een compleet beeld krijgen om te weten hoe we gezond eten lekkerder en aantrekkelijker kunnen maken, zodat het niet moeilijk is daarvoor te kiezen.”

bblthk.nl/activiteiten

advertentie
advertentie