Afbeelding

Wageningse Kerken slaan handen ineen

15 januari 2019 om 17:45 Algemeen

Door Jan Boer

Op zondag 20 januari begint de internationale Week van Gebed. Tijdens dit jaarlijks terugkerende gebeuren stappen geloofsgemeenschappen over hun grenzen heen om met elkaar verschillende activiteiten te ontplooien.

WAGENINGEN - In Nederland wordt dit van 20 tot en met 27 januari georganiseerd door Missie Nederland en de Raad van Kerken. Vertaald naar de Wageningse situatie betekent dit, dat tien Wageningse geloofsgemeenschappen in het geheel betrokken zijn. Jeannette den Ouden, als doopsgezind predikant sinds september 2018 werkzaam in de Arboretumkerk, gaat samen met Jaap Ketelaar van De Ontmoeting voor in de interkerkelijke openingsviering op zondag 20 januari (15.00u) in de Bevrijdingskerk. Den Ouden vindt de komende week belangrijk: “We kijken allemaal over onze eigen grenzen heen. Middels KerkNet Wageningen is het georganiseerd. KerkNet is een informeel platform waarin een tiental Wageningse kerken en geloofsgemeenschappen contact met elkaar onderhouden en elkaar op de hoogte houden over wat er bij hen in de gemeenschap speelt. We vieren samen in het kader van de Week van Gebed voor de eenheid. Elke dag, meestal ‘s avonds, zijn er in steeds een andere kerk activiteiten”. Elke dag heeft dan een eigen thema: ‘Oprecht zijn’, ‘Allesomvattende liefde’, ‘Wees tevreden’, ‘Goed nieuws voor de armen’, ‘Zorg goed voor de aarde’, ‘Een groot geloof’. Mensen, die naar de openingsviering in de Bevrijdingskerk willen, kunnen hun kinderen (basisschoolleeftijd) om de hoek naar de Arboretumkerk brengen, waar theatergroep ‘Vrolijk Theater’ vanaf 14.45u een voorstelling verzorgt. Voor de baby’s is er vanaf 14.30u tot 16.30u oppas in de Bevrijdingskerk. Peuters worden opgevangen in de Arboretumkerk, ook van 14.30u tot 16.30u.

‘Recht
voor ogen’

In de viering is veel muziek uit de verschillende kerken. De dienst is tweetalig: Nederlands en Engels. Den Ouden: “Samen vieren is niet altijd eenvoudig, maar dit is wel heel mooi. Het zal heel divers zijn. Iedere geleding heeft zijn eigen geschiedenis. We komen met elkaar in één ruimte, met respect en over grenzen heen. We kijken samen naar Indonesië. We hopen, dat het druk wordt in de openingsviering. Dat zou heel mooi zijn. Daarbij verwachten we diverse verschillende nationaliteiten”. Henk van Schaik is secretaris van KerkNet Wageningen. Hij vraagt zich af: “Hoe doen wij met zijn allen recht aan elkaar? Hoe dan? Niet abstract, maar in het hier en nu. Dat moeten we doen op heel klein niveau, dicht bij elkaar met alle onderlinge verschillen. Het is een verlangen, dat er recht gedaan wordt in de wereld. We zeggen het als verschillende geloofsgemeenschappen misschien wel anders, maar we verlangen er allemaal naar. Klinkt simpel, maar het is best een opgave. Daarom doen we het samen, dat maakt je sterker. Daarom zijn we kerk”. De kerken vinden elkaar ook door het jaar heen in samenwerking bij Vluchtelingenwerk, Inloophuis Markt 17 en de Voedselbank. www.kerknetwageningen.nl.

advertentie
advertentie