Manja Mekking op een van haar lievelingsplekken in de bblthk. (foto: Kees Stap)
Manja Mekking op een van haar lievelingsplekken in de bblthk. (foto: Kees Stap)

“Niks moet, je mag hier gewoon zijn”

19 december 2018 om 08:07 Algemeen

Manja Mekking directeur bblthk

door Kees Stap

“Dit is een van mijn favoriete plekjes in de bblthk”, zegt Manja Mekking. “In deze open halve bollen kun je rustig en veilig lezen, overleggen of studeren.” Sinds 1 december is Mekking de nieuwe directeur van de bblthk. Zij is de opvolger van Sjaak Driessen die vorige maand met pensioen ging.

WAGENINGEN - Manja Mekking woont sinds 2001 in Wageningen. Ze werkte de afgelopen twaalf jaar aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, als Lerarenopleider Nederlands en directeur van het Talencentrum. Mekking was niet op zoek naar een nieuwe baan. Maar toen zij de vacature van de bblthk voorbij zag komen, voelde ze een klik. “Dat ben ik, dacht ik meteen. Ik heb al sinds mijn studie een enorme liefde voor taal en taalontwikkeling. De bblthk is een plek waar heel Wageningen komt. Jong en oud, vluchteling en WUR-medewerker, student en wijkbewoner. Hier moet niks, iedereen mag hier gewoon zijn. Dat vind ik heel waardevol. Daarnaast is Wageningen een dynamische stad met veel activiteiten voor diverse doelgroepen waar de bblthk vaak gastheer voor mag zijn. Ik kwam als inwoner al regelmatig in de bblthk om boeken te lenen, maar ook voor de diverse activiteiten. Ik vind het al jaren een prachtig gebouw met een bijzondere sfeer.”

De afgelopen weken stonden voor Mekking in het teken van kennismaken met diverse mensen in Wageningen en in bibliotheekland. “Ik ben op tournee gegaan met Sjaak, zo voelde het echt. In mijn eerste week werd uitinwageningen.nl gelanceerd, een prachtig initiatief om het uitgaansleven in Wageningen in kaart te brengen en te bevorderen. Ik heb ook mensen van de WUR ontmoet. Begin volgend jaar komen er weer drie zondagsuniversiteiten. Een bewezen succesnummer, we gaan kijken hoe we in de toekomst vaker kunnen samenwerken. Wat ik ook heel leuk vind, is het contact met Schrijversharten. Zij hebben deze maand een soort adventskalender in de bblthk, waarin ze elke dag een favoriet boek van een Wageninger onthullen. Dat trekt veel belangstelling en ook hun anagrammenspel is een schot in de roos. Als liefhebber van taal en lezen smul ik van hun initiatief.” Een project waar Mekking graag de schouders onder zet, is het vorig jaar geopende (Digi)taalhuis. “Eén op de zes mensen in Nederland heeft moeite met lezen, schrijven en ontbeert digitale vaardigheden. Het (Digi)taalhuis hier in de bblthk is een plek waar we samen met verschillende partners in de stad mensen mogelijkheid bieden om te werken aan deze vaardigheden. Daarmee vergroten we hun zelfredzaamheid en eigenwaarde. Een ontzettend belangrijk project.”

Mekking kan nog weinig vertellen over haar toekomstplannen met de bblthk. “Er staat hier een gedegen fundament, daar hoef ik weinig aan te veranderen. Ik heb allerlei ideeën, maar de komende weken wil ik eerst veel tijd op de werkvloer doorbrengen om onze bezoekers te leren kennen. Wie mij ziet en iets te melden heeft, mag me dan ook zeker aanspreken.”

advertentie
advertentie