Ivanka de Ruijter en Niek Smaal nodigen iedereen uit om het 125-jarig bestaan van Kniphorst mee te vieren. (foto: Kees Stap)
Ivanka de Ruijter en Niek Smaal nodigen iedereen uit om het 125-jarig bestaan van Kniphorst mee te vieren. (foto: Kees Stap)

Ook na 125 jaar gaat Wageningen nog steeds graag naar ‘De Knip’

Algemeen

Het is 1893. De heer R.H.C. Kniphorst verhuist van Den Haag naar Wageningen en begint hier Kniphorst’s wetenschappelijke boekhandel. 125 Jaar later is Boekhandel Kniphorst nog steeds een populaire winkel voor een breed publiek uit Wageningen en omstreken. Op zaterdag 15 december viert Kniphorst het jubileum met taart en een nieuw stadsgedicht.

WAGENINGEN - Met Niek Smaal en Ivanka de Ruijter blikken we terug op 125 jaar Kniphorst. Hoewel dat nog niet meevalt, vooral over de eerste halve eeuw is weinig bewaard gebleven. Niek en Ivanka weten wel dat Kniphorst op diverse locaties op de Hoogstraat gevestigd was. Na de verwoestingen in de oorlog werd het pand op de Hoogstraat 49 betrokken, waar de winkel nu nog steeds zit. In de loop der jaren heeft Kniphorst diverse eigenaren gehad. Na Kniphorst werden dat de families Lemmink, Meijer en Heij. Begin deze eeuw werd Kniphorst verkocht aan boekhandel Haasbeek, vorig jaar is de winkel overgenomen door boekhandel De Kler. Samen met tien andere boekhandels vormt Kniphorst één bedrijf. Maar de naam Kniphorst blijft behouden. De samenwerking biedt volgens Niek en Ivanka voordelen voor de klanten en zorgt voor continuïteit. “In 2001 hebben we besloten om de wetenschappelijke afdeling op te heffen. De algemene boekwinkel is daarna verbeterd en uitgebreid. De verbouwing van 2010 was een volgende stap, we kunnen ons assortiment nu passend presenteren. Iedereen weet dat de detailhandel het lastig heeft, maar met onze klantgerichte aanpak, ons uitgebreide assortiment en de samenwerking met collega boekhandels heeft Kniphorst een mooie toekomst voor zich.” Niek en Ivanka noemen Wageningen dan ook een stad met een levendig centrum met een heel divers publiek: “Wageningen gaat nog graag naar ‘De Knip’, zoals de winkel in de volksmond heet. Er wordt nog steeds veel gelezen, mensen komen regelmatig even snuffelen bij onze tafels. Studenten zijn daarnaast liefhebber van onze spellen die we ook verkopen. En we hebben het VVV-agentschap, dat trekt weer zijn eigen publiek.”

Kniphorst gaat het 125-jarig bestaan bescheiden vieren. Op zaterdag 15 december trakteert de boekhandel op taart en om 11.00 uur draagt Ivanka, sinds begin dit jaar ook de stadsdichter van Wageningen, een speciaal stadsgedicht voor. “Ik voel me zo verbonden met Kniphorst, dat ik wist dat ik voor de winkel een speciaal gedicht wilde schrijven. Het gedicht verschijnt in een gedrukte oplage van 125 exemplaren en komt op grote banieren in de winkel te hangen.”

advertentie
advertentie