Afbeelding

Coöperatie van burgers, boeren en bakkers van start op Westbergveld

Algemeen

Afgelopen zomer zijn boven op de Westbergweg op een kleine akker bijzondere oude granen geoogst. Zaterdag 24 november is een nieuw historisch moment op het Westbergveld. Op deze duizendjarige akker op de Wageningse Berg start een samenwerkingsverband van burgers, boeren en bakkers.

WAGENINGEN - Aan streekbewoners van de Veluwezoom wordt gevraagd om mee te doen, te bestellen en/of financieel te participeren in een initiatief om op de Gelderse akkers weer wuivende granen te telen voor puur en natuurlijk Veluws streekbrood. Het perspectief dat Marcel van Silfhout en Jaap Meijer van Burgers & Boeren for Food (BB4Food) aan inwoners en boeren geven is: de inwoners via voedsel verbinden met boeren uit de streek en met hen gezamenlijk werken aan een gezond voedselsysteem. Het streekgranenproject van Coöperatie Burgerboerderijen en de Stichting Heideboerderij Nederland is gelieerd aan tal van organisaties, gemeenten en de Provincie Gelderland. Doel is het versterken van nieuwe en al begonnen initiatieven om korte ketens en een regionale markt van streekproducten op te bouwen. Te beginnen met brood, maar op termijn ook zuivel, groenten, fruit en vlees en uit te bouwen tot een nieuwe vorm van rechtstreekse betrokkenheid van burgers met boeren.


Van Silfhout heeft met zijn agro-ecologische project ‘De Bekoring’ op het Westbergveld en de oude cultuurlandschappelijke akkers op Landgoed Quadenoord historische graansoorten geteeld. Op het Westbergveld ook tien opgeteelde, bedreigde inheemse akkeronkruiden ingezaaid. Het staat hiermee model voor zowel het Heideboerderij-Kringloop-akkerbeheer waarbij natuurwaarden, het cultuurlandschap en ‘de marke’ als gemeenschap en regionale markt worden gerevitaliseerd. Meijer is secretaris van BB4Food en initiatiefnemer van de burgerboerderijen.

Als startlocatie voor dit initiatief is gekozen voor de akker op het Westbergveld naast Arboretum Belmonte, een Rijksmonumentale plek die bol staat van symboliek en historie. Om dit heugelijke moment te vieren wordt door de Gelderse gedeputeerde Bea Schouten het eerste brood van Veluws Kruiprogge van ‘De Bekoring’ op het Westbergveld aangesneden waarmee binnenkort de verkoop van of een abonnement op Veluws Markebrood en een financieel participeren in de eerste burgerboerderij mogelijk wordt.

www.burgerboerderijen.nl

advertentie
advertentie