Sjaak Driessen neemt afscheid bblthk

20 november 2018 om 17:28 Algemeen

Door Kees Stap

Nog een paar weken en dan zit het er op. Na 34 jaar neemt Sjaak Driessen per 1 december afscheid als directeur van de bblthk, de Wageningse bibliotheek. Hij kijkt tevreden terug op die periode: “We zijn er met zijn allen in geslaagd om de bibliotheek het vitale hart van de stad te maken. Het is hier een openbare ruimte waar iedereen mag zeggen wat hij wil, zolang je ook ruimte voor een ander laat.”

WAGENINGEN - “Dit is mijn favoriete plekje”, zegt Driessen terwijl hij plaatsneemt op de trap die ook dienst doet als tribune. “In 2003 werd het hoog tijd voor een grondige verbouwing. Door de vele activiteiten die we in de loop der jaren gingen huisvesten, was het gebouw niet meer toereikend. De verbouwing was een gouden zet, daar ben ik nog steeds trots op. Het gebouw is nu nog steeds supermodern. In de loop der jaren zijn collega’s uit heel Nederland komen kijken, we hebben een voorbeeldfunctie in bibliohteekland. Ons doel om de functie van ontmoeting te integreren in het concept is perfect geslaagd. De nieuwe naam bblthk paste daar ook goed bij. Waar we in 2002 nog 147.000 bezoekers hadden, was dat vorig jaar 230.000.”

Na 34 jaar directeur
met pensioen


Het waren andere tijden toen Driessen in 1984 arriveerde in Wageningen. De bibliotheek was net verhuisd van de Stadsbrink naar de Stationsstraat en werd geconfronteerd met flinke bezuinigingen vanuit de gemeente. “Ik kon meteen aan de slag om de politici te overtuigen van het belang van de bibliotheek in een stad. En dat overtuigen ben ik tot op de dag van vandaag blijven doen. Een bibliotheek is namelijk veel meer dan een uitleenhuis voor boeken. Het heeft een grote sociale functie. Mensen uit alle geledingen van de samenleving komen hier. Iedereen is dan ook welkom. Om de krant te lezen, om tijdschriften in te zien, om te kijken en te luisteren naar de activiteiten. We besteden ook veel tijd en budget aan projecten als het Digitaalhuis en de Voorleesexpres. Om mee te kunnen doen in het dagelijks leven moet je de taal beheersen. En dat begint al bij de allerjongsten.”


Driessen stelt dat de bibliotheek ook buiten zijn eigen voordeur moet kijken. “Als vitaal hart van de stad moet je naar mijn mening ook contact zoeken met anderen in de stad. De vele activiteiten die anderen bij ons organiseren, zijn het resultaat van die inspanningen. Maar we doen zelf ook veel. Met Uit in Wageningen presenteren we wat er allemaal te doen is in de stad. Ik praatte mee over de toekomst van de binnenstad en we zijn lid van het WOC, de plaatselijke ondernemersvereniging. Het is dan ook een must om als directeur van de bibliotheek in je eigen stad te wonen. Alleen op die manier kun je je rol van binder en verbinder goed vervullen. Mijn opvolger Manja Mekking, die ik nu druk aan het inwerken ben, woont gelukkig ook in Wageningen.”

Op donderdag 29 november van 17.15 tot 19.30 uur kan heel Wageningen afscheid nemen van Driessen tijdens een openbare receptie in de bblthk.

advertentie
advertentie