Burgemeester Geert van Rumund en Maurice Elzas, voorzitter van de stichting Joods Erfgoed Wageningen, zijn verheugd met de publicatie van het boek. (foto: Kees Stap)
Burgemeester Geert van Rumund en Maurice Elzas, voorzitter van de stichting Joods Erfgoed Wageningen, zijn verheugd met de publicatie van het boek. (foto: Kees Stap)

Boek over Joodse begraafplaats

Algemeen

Door Kees Stap

Op de oude Joodse begraafplaats aan De Bleijk staan 227 grafstenen. De verhalen van die stenen en de geschiedenis van de begraafplaats zijn verzameld in ‘Hier ligt begraven’. Vorige week werd het eerste exemplaar van het boekwerk overhandigd aan burgemeester Geert van Rumund. Die schonk op zijn beurt een bordje Rijksmonument aan de stichting Joods Erfgoed Wageningen.

WAGENINGEN - Maurice Elzas, de voorzitter van de stichting, sprak van een heuglijke dag. “In deze tijden waar wereldwijd het anti-semitisme de kop weer opsteekt en er sprake is van complottheorieën en fake nieuws, is het belangrijk dat de feitelijke geschiedenis wordt vastgelegd. We prijzen ons gelukkig dat we in Wageningen wonen, een stad waar de geschiedenis niet vergeten. Aan dit boek hebben veel mensen acht jaar lang gewerkt. Zij verdienen net als de vele sponsoren onze dankbaarheid.”

Van Rumund vertelde onder de indruk te zijn van het boekwerk. “Met indrukwekkende verhalen en prachtige foto’s vertelt dit boek over de belangrijke Joodse geschiedenis van onze stad. Het blijft pijn doen dat hiervan na de Tweede Wereldoorlog weinig is overgebleven. De begraafplaats is een Rijksmonument. Met dit boek heeft Wageningen nu een extra monument voor de eeuwigheid.”

De geschiedenis van de begraafplaats, de vertaling van alle stenen en informatie over de achtergrond van de stenen staan vermeld in ‘Hier ligt begraven’. Met een index en een plattegrond zijn begraven personen ook gemakkelijk te vinden. ‘Hier ligt begraven. De oude Joodse begraafplaats van Wageningen’ kost € 29,95 en is onder andere verkrijgbaar bij Boekhandel Kniphorst en Bruna Wageningen.

advertentie
advertentie