De makers van de Wageningse Nachtwacht bewonderen elkaars schilderkwaliteiten. (foto: Nienke Zijlstra)
De makers van de Wageningse Nachtwacht bewonderen elkaars schilderkwaliteiten. (foto: Nienke Zijlstra)

De Wageningse versie van Rembrandts Nachtwacht

7 november 2018 om 13:44 Algemeen

Door Kees Stap

Het is het bekendste schilderij van ons land; de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Volgend jaar vieren we het Rembrandt-jaar en gaat het Rijksmuseum de Nachtwacht voor het oog van het publiek restaureren. Maar Wageningers hoeven niet naar Amsterdam te reizen om het kunstwerk te bekijken. Sinds vorige week heeft de stad namelijk zijn eigen bijzondere versie van de Nachtwacht.

WAGENINGEN - In Wijkcentrum De Pomhorst werden 48 vakjes van 25 bij 25 centimeter een voor een onthuld. Langzaam maar zeker werd de afbeelding van de Nachtwacht duidelijk. De oeh’s en ah’s klonken luid en vol bewondering door de zaal. De 48 vakjes zijn in de zomer geschilderd door de deelnemers aan de schildercursussen van Solidez. Docent Rienkje Samshuijzen legt het idee uit: “Ik geef de hele week schildercursussen in De Pomhorst. Verdeeld over vijf groepen doen daar een kleine vijftig mensen aan mee. We zijn hier 12½ jaar geleden mee begonnen in de toenmalige Wielewaag. Ik vond het een leuk idee om dit jubileum op een bijzondere manier te vieren. Al snel bedacht ik dat het prachtig zou zijn om met zijn allen de Nachtwacht te gaan schilderen. Ik heb een grote foto gemaakt en iedereen een gedeelte gegeven om zelf na te schilderen. Een ambitieus project, maar het eindresultaat overtreft mijn stoutste verwachtingen.”

Het gaat er bij de cursussen van Rienkje serieus aan toe. “Uiteraard is het ook gezellig en sociaal, maar het schilderen staat wel centraal. Iedereen werkt aan hetzelfde thema. Ik vind het belangrijk dat mensen eerst de techniek leren, daarna is het tijd voor de expressie. Het blijkt dat mensen veel meer talent hebben dan ze zelf in eerste instantie denken. In de loop der jaren hebben onze deelnemers al prachtige kunstwerken gemaakt. De opdracht van de Nachtwacht was een leuke activiteit in de zomervakantie. Sommige deelnemers hebben samengewerkt, anderen hebben het in hun eentje gedaan. Vorige week kwamen alle panelen samen. Dat was een bijzondere middag, we hebben er een leuk feestje van gemaakt.”

De Wageningse Nachtwacht is de komende tijd nog te bewonderen in De Pomhorst. Daarna wil Rienkje het kunstwerk graag op zo veel mogelijk plekken in Wageningen en omgeving tentoonstellen. Wie een leuk idee heeft voor een tentoonstelling kan contact opnemen met Barbara Finkensieper, b.finkensieper@solidez.nl of 06 57872316. Zij geeft ook graag informatie aan belangstellenden voor een van de schildercursussen van Rienkje.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie