Ivanka de Ruijter en Martijn Adelmund dromen over een nieuwe invulling van het Theekoepeltje langs het Wallenpad.
Ivanka de Ruijter en Martijn Adelmund dromen over een nieuwe invulling van het Theekoepeltje langs het Wallenpad. Foto: Kees Stap

Droom dichters Theekoepeltje

31 oktober 2018 om 09:18 Algemeen

Door Kees Stap

“Wat een schattig gebouwtje, als ik hier nou eens kon schrijven op een warme zomeravond.” Stadsdichter Ivanka de Ruijter kijkt dromerig rond in het oude theekoepeltje aan het Wallenpad. Tijdens een optreden verzuchtte zij deze droom aan haar voorganger Martijn Adelmund. Hij bleek al jaren dezelfde droom te hebben. Het tweetal liet het niet bij dromen, zij kwamen in actie. Zij zien grote kansen om de koepel nieuw leven in te blazen.

WAGENINGEN - Het theekoepeltje stamt uit de 18e eeuw. Men kon er ooit over de nog wat lagere dijk heen kijken en de vrouwen dronken er achter de ruiten thee zonder dat hun huid verkleuren zou. Het koepeltje is in het bezit van de gemeente. Na een grondige renovatie in 1990 is er op het oog niets meer met het gebouwtje gebeurt, waardoor het nu een vervallen indruk maakt. Volgende maand besluiten burgemeester en wethouders over de verkoop van het monument Theekoepel. Belangrijkste bij verkoop is een duurzame, toekomstgerichte invulling; de hoogte van de opbrengst is niet leidend. Er is ook een onderhoudsbudget beschikbaar.

Verbinders in de stad

De stadsdichters merkten de afgelopen tijd dat zij niet de enigen die zich zorgen maken over dit iconische pand op deze mooie plek. “Dat er nog veel meer Wageningers zijn die zich betrokken voelen, lijkt ons dé aanleiding om op te treden als verbinder in de stad.”

Ivanka en Martijn zijn dit keer niet (alleen) actief in woorden, maar geven een bredere invulling te geven aan hun taak: door samen te werken. “We willen verschillende partijen met elkaar in gesprek brengen over dit bijzondere stuk erfgoed.”

De uitspraak van de wethouder dat niet de hoogste bieder de beste kansen heeft voor de verkoop, maar degene met het beste plan motiveerde het tweetal nog eens extra. “Er moet dus zo’n plan komen. Het moet een plan zijn dat niet alleen het beheer van de koepel en de kosten daarvan veiligstelt, maar ook de functie voor de toekomst zal garanderen, liefst één waar de hele stad meerwaarde kan halen. Met een goed plan, dat deze plek nuttig maakt voor meerdere partijen, wordt financiering makkelijker. Subsidies, crowdfunding, maar ook geld van belanghebbenden.”

De stadsdichters stellen nadrukkelijk dat zij niet gaan bepalen wat er in het theekoepeltje gebeurt. “Dat is aan de stad. Wij nemen het voortouw in dit burgerinitiatief, maar de uiteindelijk invulling is aan anderen. We hebben de afgelopen tijd al veel mensen gesproken en met elkaar in contact gebracht.” Wie mee wil denken kan contact opnemen via mail@martijnadelmund.nl.

advertentie
advertentie