WSDV's nieuwste aanwinst, Hanneke Broer, kan wel lachen om de ravage op het haar bord. Ook Marcel Monteba ziet de lol er wel van in. (Foto:Bert Dollekamp)
WSDV's nieuwste aanwinst, Hanneke Broer, kan wel lachen om de ravage op het haar bord. Ook Marcel Monteba ziet de lol er wel van in. (Foto:Bert Dollekamp)

Protestactie WSDV zonder gevolgen dankzij bardame

Algemeen

WSDV is dankzij adequaat en creatief handelen op het nippertje ontsnapt aan een (mogelijke) straf van twee punten in vermindering.

WAGENINGEN - De Wageningse ereklasser had afgesproken met slechts zes spelers naar Hijken DTC af te reizen. Op deze manier werd geprotesteerd tegen het veto van de dambond om Rik Keurentjes, Ester van Muijen. Heike Verheul en Machiel Weistra hun wedstrijd vooruit te laten spelen of de hele wedstrijd op een ander tijdstip te laten afwerken. Dit viertal vertegenwoordigt ons land deze dagen als speler of als begeleider op het WK-jeugd in Wit-Rusland. Door vier borden open te laten werd tevens voorkomen dat de andere drie landelijk spelende tientallen van WSDV (te) forse aderlatingen zouden moeten ondergaan. De Wageningse damvereniging protesteert al jaren tegen deze vorm van ‘competitievervalsing’.

Op het allerlaatste moment meldde Jesse van Beek zich ziek waardoor WSDV met slechts vijf spelers naar de Drentse titelpretendent moest afreizen. Omdat hierdoor volgens het - niet helemaal duidelijke - reglement het risico werd gelopen twee punten in mindering te krijgen werd een unieke oplossing rond deze spelerssoap bedacht. Met medewerking van Hijken DTC, het bondsbureau van de KNDB en de arbiter werd stante pede de bardame van het speellokaal, de 31-jarige Hanneke Broer, lid gemaakt en het team ‘gecompletteerd’. Dat ze na vier zetten tegen Hans Jansen al twee schijven achterstond werd in dit geval als totaal onbelangrijk ervaren.

Sensationeel

WSDV, dat dus al met een 8-0 achterstand begon, verloor uiteindelijk met 17-3. Matthias de Kruijf hield na een mislukte opening toch nog moeiteloos de fantasieloze Aleksej Domchev op remise en Wieger Wesselink deelde na een spannend klassiekje de punten met Auke Scholma. De pluim van de dag was voor Marcel Monteba die ondanks zijn inferieure positie oud-wereldkampioen Roel Boomstra van de winst wist af te houden. Sensationeel was ook de nederlaag van Jan Groenendijk die na een orgineel en prachtig gevecht op het scherpst van de snede zijn meerdere in Wouter Sipma moest erkennen. Johan Sterrenburg en Harm Wiersma damden eveneens alle duivels uit de hel. De WSDV’er stond erg goed maar kwam er na een foutzet niet meer aan te pas.

advertentie
advertentie