Wethouder Anne Janssen (links) is blij dat Nora van den Broek haar huis openstelt tijdens de Duurzame Huizenroute.
Wethouder Anne Janssen (links) is blij dat Nora van den Broek haar huis openstelt tijdens de Duurzame Huizenroute. "Als je met mensen met ervaring praat, dan levert dat toch vaak de beste adviezen op!" | (foto Marjel Neefjes)

Kom kijken bij duurzame huizen in Wageningen

25 oktober 2018 om 09:26 Algemeen


Tijdens de Duurzame Huizenroute op zaterdag 3 en 10 november kunt u achter de voordeur kijken bij Wageningers die duurzaam bezig zijn. Zij vertellen graag hoe zij hun huis zo energieneutraal mogelijk maakten. Wagenings wethouder Anne Janssen is blij met al die ‘inspirerende buren’. Samen met de wethouder bezochten we alvast een van de Wageningers die graag hun huis laten zien: Nora van den Broek op Bosrandweg 8.

Door Marjel Neefjes


WAGENINGEN - Toen Nora van den Broek en haar man Marnix in 2014 hun vrijstaande huis kochten aan de Bosrandweg 8, wilden ze de verbouwing meteen goed aanpakken. Duurzaam dus. “We woonden voor die tijd in China, en daar is duurzaamheid nog niet zo doorgedrongen. Rijke Chinezen laten graag zien dat ze veel geld hebben door elke paar jaar een nieuwe keuken te plaatsen, of de hele natuurstenen bekleding van hun huis te vervangen. Hup, de ‘oude’ boel weer naar de stort. Ik erger me vreselijk aan dat soort verspilling. Ik doe het liever meteen goed, en voor lange tijd.”
Omdat ze zelf niet zulke klussers zijn, besloten Nora en haar man de verbouwing uit te besteden. “We vonden een goede architect om het te begeleiden, want aan het huis was sinds de bouw in 1974 niet veel veranderd. In het souterrain hebben we de muren van binnenuit geïsoleerd, omdat onze twee dochters daar hun slaapkamer kregen.
Ook vervingen we alle ruiten door dubbelglas in isolerende kozijnen. Het dak is geïsoleerd met een dikke laag schuim. En in de kelder en op de begane grond ligt nu vloerverwarming op lage temperatuur.”


Aardwarmtepomp
Het meest spectaculaire is de warmtepomp op basis van aardwarmte. Nora: “Daarvoor zijn onder de oprit vier boringen verricht en sondes geplaatst. Vloeistof circuleert in de sonde en warmt ondergronds op tot zo’n 12 graden. De warmtepomp haalt daar vervolgens de warmte uit om water te verwarmen. We hebben in de kelder ook twee buffervaten staan: een voor het verwarmingscircuit, die continu zo’n 32 graden blijft. En dan een vat met water van 45 graden voor keuken en douche.”
Een aardwarmtepomp is een flinke investering, de terugverdientijd is ongeveer twee keer zo lang als voor een luchtwarmtepomp. “Maar we hebben er toch voor gekozen”, vertelt Nora. “Want hij gebruikt echt veel minder energie dan een luchtwarmtepomp.”


Inspirerende buren
Wethouder Anne Janssen, verantwoordelijk voor de energietransitie, is blij dat Nora en andere Wageningers hun huis openstellen om anderen te inspireren. “Dit huis is een heel mooi voorbeeld van hoe je een vrijstaand huis uit de jaren zeventig kunt verduurzamen. In deze wijk, de Sahara, kan zo’n aardwarmtepomp een goede oplossing zijn.”
Het leuke is dat er tijdens de Duurzame Huizenroute allerlei typen woningen te bekijken zijn, met allerlei typen duurzaamheidsmaatregelen. “Er zit altijd wel iets tussen wat voor jouw woning interessant is.” Wethouder Janssen raadt iedereen met verbouwplannen dan ook aan om naar de Duurzame Huizenroute te gaan. “Als je met mensen praat, dan levert dat toch vaak de beste adviezen op!”
Wilt u ook Wageningse duurzame buren bezoeken op zaterdag 3 en 10 november? Meldt u zich wel even aan bij de huizen waar u langs wilt gaan, via duurzamehuizenroute.nl/wageningen.
Kijk voor nog veel meer verhalen van inspirerende buren ook op www.wageningenwoontduurzaam/voorbeelden.

advertentie
advertentie