Afbeelding
Foto: Deelnemers bij de warming up

Aangelijnde honden mogen meedoen aan Bergrace by Night

Algemeen

Het is op vrijdagavond 2 november alweer de veertigste keer, dat er in het donker hardgelopen wordt van Wageningen naar Rhenen tijdens de Bergrace by Night. Tussendoor waren er enkele uitstapjes naar Burgers Zoo in Arnhem. Maar de basis is alle jaren toch steeds weer, panda’s of geen panda’s, Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

WAGENINGEN - De organisatie heeft iets nieuws: er mogen aangelijnde honden meelopen op (alleen) de langste afstand, de 11,6 kilometer. Dit idee komt van Canitrail Veluwe, waar hardlopers samen lopen met hun huisdier. Grote aantallen worden er niet verwacht. Gezelligheid is hier de drijfveer. Een andere verandering is, dat er gemixt gestart kan worden: mannen en vrouwen tegelijk. Vanaf het begin is er een afzonderlijke start voor vrouwen en mannen. Steeds meer mannen en vrouwen geven aan samen te willen lopen, dus gelijk starten met hun loopvrienden. Op de 5,6 en 7,6 km bestaat nu die mogelijkheid, je moet dan inschrijven bij het onderdeel Mixed op die afstand. Het is een try out. Zijn er minder dan 50 deelnemers op de desbetreffende afstand, dan wordt de start gecombineerd met de vrouwen.

Om de veiligheid van de lopers op de 7,6 en 11,6 km te garanderen is er een neutrale zone aangelegd bij de oversteek van de drukke weg N 225 (Nude). Op de Wageningse Afweg en de Zijdvang wordt dit gedaan door aan beide kanten extra registratiematten neer te leggen. De locatie wordt aangegeven met borden en verlichting. De gelopen tijd of de eventuele wachttijd tussen deze twee matten wordt bij iedereen in mindering gebracht op de eindtijd. Dat betekent, dat wanneer er gestopt moet worden vanwege het verkeer (onder meer voor de Bergracebussen, die op weg zijn naar de start), dit geen invloed heeft op de einduitslag. Dus even moeten wachten bij de oversteek is geen nadeel meer.

De Bergrace by Night was de allereerste nachtrun in Nederland. Inmiddels zijn er talloze nachtruns, die ‘s avonds worden gelopen, vaak voor een grotere wedstrijd, die de volgende dag gehouden wordt en waarbij het parcours dus al klaar staat. De belangstelling blijft goed, de Bergrace by Night staat bekend om haar gezellige sfeer. Uit 250 verschillende plaatsen hebben deelnemers zich inmiddels ingeschreven. Na-inschrijven en afhalen van het startnummer kan op woensdag 31 oktober en donderdag 1 november van 10.00 tot 21.00 uur in de Bergrace Shop aan de Bergstraat 5 in Wageningen. Daar ontvangt men dan een tas met ingrediënten van hutspot van zorgboerderij de Hoge Born.

advertentie
advertentie