Afbeelding

Kom werken in het landschap

24 oktober 2018 om 16:10 Algemeen

Door Pauline Schakenbos

Op zaterdag 3 november is er weer de Landelijke Natuurwerkdag. In Wageningen gaan vrijwilligers aan de slag met onderhoud van grafheuvels en herstel van een heideveldje op de Wageningse Berg. Iedereen is welkom, ervaring is niet nodig, wel zin om de handen uit de mouwen te steken.

Wageningen - Het onderhouden van natuur en landschap is vaak arbeidsintensief en daardoor te duur als een boer of boswachter het moet doen, maar met vrijwilligersgroepen kan een rij knotwilgen, een poel, een landgoedbos of een stukje heide toch behouden blijven. Vele handen maken licht werk.

Eén keer per jaar laten boswachters, beheerders en vrijwilligersgroepen zien wat werken in het landschap inhoudt. Je kunt dan kennismaken met het werk en een dag meedoen.

De ervaringen van vrijwilligers: “Het is lekker om in de buitenlucht te werken. Ieder kan het op zijn eigen tempo doen. Je kunt het zo licht of zwaar maken als je aankunt of zin hebt.”

“Het mooiste van dit werk vind ik, dat je met elkaar in één dag het verschil kunt maken. In je eentje is het veel werk, maar samen met een hele groep is zo’n klus in één dag geklaard.”

“Het is net zo inspannend als sport, maar hier levert het wat op. Je hebt eer van je werk. Je fietst er naderhand nog wel eens langs en dan zie je: daar heb ik aan bijgedragen. Op die manier ben je meer betrokken bij je omgeving en dat is leuk. Dus ouders, neem gerust je kinderen mee,” aldus Aleid van der Kolk van Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe. Zij organiseert de Natuurwerkdag samen met Mooi Wageningen en landgoedwerkgroep ONO.

Het handwerk door vrijwilligers levert nog iets extra’s op. “Door het met de hand te doen, komt er ook meer variatie dan wanneer het machinaal gebeurt,” legt Aleid uit.

“De een spit iets dieper dan de ander, doet het wat grondiger dan de ander. Van die kleine verschillen profiteert de natuur. Er kiemen net weer andere zaadjes, komen net weer andere insecten op af.”

Je bent altijd welkom op een werkdag, dan krijg je uitleg en zie je wat men doet, maar de Landelijke Natuurwerkdag is speciaal om kennis te maken met het werken in de natuur. Vorig jaar hebben in het hele land ruim 14.000 vrijwilligers op 500 locaties meegeholpen.

Om 10.00 uur wordt gestart met een korte uitleg en het uitdelen van gereedschap en handschoenen. Daarna gaat ieder aan de slag. Tussendoor is er koffie of thee en om 13.00 uur is er gratis soep voor iedereen. Tijdens die pauze krijgt men meer uitleg over de cultuurhistorie van het gebied en over de zandhagedis op het heideveldje. Daarna wordt doorgewerkt tot ongeveer 15.30 uur. Je kunt ook een deel van de dag komen.

Aanmelden
Meld je vooraf aan via natuurwerkdag.nl. Zoek daar locatie Wageningse Berg. Voor gereedschap, werkhandschoenen en soep wordt gezorgd.

www.natuurwerkdag.nl/locatie/wageningse-berg

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie