De veteranen zullen er na 2020 niet meer zijn, maar 5 mei blijft belangrijk in Wageningen. (foto: Gert Budding)
De veteranen zullen er na 2020 niet meer zijn, maar 5 mei blijft belangrijk in Wageningen. (foto: Gert Budding)

Samen de schouders onder 4 en 5 mei

18 september 2018 om 21:23 Algemeen

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen en de stichting Wageningen45 gaan nauwer samenwerken in aanloop naar de viering van 75 jaar capitulatie in 2020. Deze periode wordt ook gebruikt om te kijken hoe Wageningen ook na 2020 een prominente plek blijft houden op 5 mei. “Wageningen blijft een icoon van vrede en vrijheid”, zeggen wethouder Lara de Brito en Fred de Graaf, voorzitter van Wageningen45.

Door Kees Stap

 Met het hoogtepunt van 75 jaar vieren van de vrijheid, breekt daarna een periode aan die vraagt om een nieuwe aanpak. Wageningen45 en de gemeente gaan er samen voor zorgen dat de bevrijdingsevenementen toekomstbestendig worden. “We verwachten dat er na 2020 vrijwel geen veteranen meer zijn die de oorlog hebben meegemaakt”, zegt De Graaf. “Maar herdenken blijft belangrijk. Maar liefst 88 procent van de Nederlanders wil dat we 4 en 5 mei blijven herdenken en vieren. Wageningen blijft daar vanwege de capitulatie in Hotel de Wereld op 5 mei 1945 een belangrijke rol in spelen.’’ Bij de belangrijke rol voor Wageningen is de ruimte in de stad wel een punt van zorg. Op termijn is het terrein Duivendaal niet meer beschikbaar en dus wordt druk gezocht naar alternatieven. De Campus is vooralsnog geen optie volgens De Brito en De Graaf. “Daar is wel genoeg ruimte, maar ons streven is nadrukkelijk om in de stad te blijven.”

In 2013 gingen gemeente en Wageningen45 los van elkaar opereren, dat wordt nu teruggedraaid. “Het herdenken van WOII, het vieren van de bevrijding en het blijvend agenderen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is, verdient alle betrokkenheid en een bij Wageningen passende organisatie”, stelt De Brito. “Als gemeentebestuur van de Stad der Bevrijding voelen we het als een belangrijke verantwoordelijkheid dat dit op een waardige en respectvolle manier gebeurt. Daarom willen we er samen met Wageningen 45 aan werken dat onze stad voor de korte en langere termijn een herdenking en viering krijgt die optimaal gedragen worden door de inwoners en ondernemers in onze stad.”

De bezoekers hebben er niet veel van gemerkt, maar achter de schermen was er vooral in 2017 flink wat onvrede tussen gemeente, Wageningen 45, horeca, ondernemers en vrijwilligers. Onder leiding van Frits Huijbers is een evaluatie gehouden over wat er moest veranderen. Dat heeft dit jaar tot verbeteringen geleid. De Graaf is vooral blij dat het nieuwe Horecaplatform Wageningen een succes bleek. “Dat zorgde voor rust. Voor ons als organisatie is dat ook belangrijk, de horeca draagt bijna de helft bij aan onze begroting van 750.000 euro. Ook voor de komende twee jaar hebben we goede afspraken met de horeca.’’ De Graaf wil ook uitdrukkelijk melden dat de net vertrokken directeur van Wageningen45 Manon Derksen op financieel gebied goed werk heeft geleverd. Wie de nieuwe directeur wordt, is nog niet bekend. Tot 1 december is Hans Sonnemans waarnemend directeur.

advertentie
advertentie