Marcel van Silfhout vlak voordat het graan op de Westberg geoogst wordt. (foto: Kees Stap)
Marcel van Silfhout vlak voordat het graan op de Westberg geoogst wordt. (foto: Kees Stap)

Oude granen en korenbloemen op de mooiste akker van het land

31 juli 2018 om 16:50 Algemeen

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Boven op de Westbergweg, vlakbij de kruising met de Gen. Foulkesweg, ligt een kleine akker van circa twee hectare. Veel Wageningers weten niet van het bestaan. Auto’s en fietsers rijden langs zonder de akker op te merken en veel wandelaars komen er niet. Dat wil Marcel van Silfhout veranderen. Hij wil er de mooiste akker van Nederland van maken. Dit jaar is hij vast begonnen met verbouwen van oude granen.

Van Silfhout is een van de trekkers van het concept Heideboerderij van het Gilde van Traditionele Schaapsherders. Zij zoeken locaties voor biologische akkerbouw om schaapskuddes in stand te houden. Via een zakenrelatie hoorde Van Silfhout dat de akker op de Westberg hier wel eens voor in aanmerking kon komen. “Het is eigendom van de gemeente Wageningen en al jarenlang werd er maïs verbouwd. In het beheerplan is gesteld dat er beter graan geteeld kon worden. De agrariër die het terrein pacht was er voor te porren en zo zijn we gestart.”

Met het telen van oude granen wil Van Silfhout zoals hij dat noemt terug naar de toekomst. “We werken samen met Burgers & Boeren 4 Food die burgen en boeren met elkaar wil verbinden door gezonde producten aan te bieden en burgers te laten participeren in de aangesloten boerderijen.” Dit jaar stond de akker dus vol met granen als Gelders Ris, zomergerst en troshaver. De akkerranden stonden in bloei met korenbloemen en klaprozen.

De initiatiefnemers willen Wageningen mee laten genieten van de bijzondere gewassen op de historische plek. “Al meer dan duizend jaar geleden woonden hier mensen. De akker maakt deel van een gebied van 50 hectare boven op de berg. We willen dit gebied promoten, het is niet voor niets een Rijksmonument. Mensen kunnen hier prachtig wandelen en volgend jaar willen we meer info geven over de graanteelt. Van kleuters tot WUR-studenten kunnen hier veel leren.”

Wie nu gaat kijken bij de akker, treft een leeg veld aan. Vorige week zijn de granen namelijk geoogst. Van Silfhout heeft nog geen afnemers voor zijn geoogste graan. “Omdat we vanwege de warmte en de droogte een week of vijf eerder moesten oogsten, is dat er nog niet van gekomen. Een deel gebruiken voor zaaigoed voor de komende jaren. De rest van het graan willen we verwerken tot lokale producten. Er lopen contacten met korenmolens, bierbrouwers en broodbakkers. Daar gaan we nu druk mee aan de slag.”

advertentie
advertentie