Olaf Wouters is geconcentreerd bezig om de winkelpuien aan de Bergstraat 18 en 20 van nieuwe verf te voorzien. (foto: Kees Stap)
Olaf Wouters is geconcentreerd bezig om de winkelpuien aan de Bergstraat 18 en 20 van nieuwe verf te voorzien. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Winkelpuien Bergstraat 18-20 worden in oude glorie hersteld

Vol concentratie brengt Olaf Wouters van Van Milt Restaurateurs nieuwe verf aan op de gevel van de Bergstraat 20. Ook neemt hij het voegwerk op de eerste verdieping onder handen. De komende weken is hij druk bezig om deze gevel en die van het buurpand op nummer 18 in oude glorie te herstellen.

WAGENINGEN - De eigenaar van de panden aan de Bergstraat waarin Joja's Sportprijzenpaleis & Feestartikelen en Swapfiets zijn gevestigd, heeft vorig jaar al de trespa platen boven de pui verwijderd. Achter de platen zaten de oude puien van voorheen Sigarenwinkel Mulder (linkerzijde) en Van Eijk Delicatessen, later Zijlstra Kunsthandel en Brunt (rechterzijde).

De linker pui bestaat uit een gordelboog met gele en oranje verblendstenen, glas in lood en zandstenen kelken uit 1910 in Neo-Renaissancestijl. De rechter pui is in de Amsterdamse Schoolstijl uit 1920. In de periode van de Scandinavisch designwinkel Brunt van 1965 tot en met 1989 werden de puien al deels aan het zicht onttrokken. Eerst de rechterhelft en later ook de linkerkant. Getracht wordt de oude details met rollagen en het prachtige gekleurde glas in lood in het rechterpand waarvan delen bewaard zijn gebleven bij een oud medewerkster van Brunt weer in oude glorie te herstellen.

Bouwhistoricus Bart van Aller heeft de eigenaar enthousiast gekregen voor de renovatie. Volgens hem worden de gerenoveerde panden een aanwinst voor de Bergstraat en de Wageningse binnenstad. "Het pand krijgt zo zijn oude glorie terug. De eigenaar ziet gelukkig in wat voor meerwaarde het opknappen van de gevel ook voor hemzelf heeft. Binnen twee weken na het verwijderen van de trespa platen was het pand op nummer 18 verhuurd aan Swapfiets. Dat kan geen toeval zijn. Wageningen krijgt er weer een pareltje bij. Het Gilde kan in zijn rondleidingen een extra stukje lokale geschiedenis laten zien. Ik zou graag zien dat de gemeente Wageningen pandeigenaren ook in financiële zin kan stimuleren om hun winkelpuien in oude glorie te herstellen."

Ook centrummanager Robert Frijlink, met zijn Gelderse IJzerhandel buurman van de twee panden, komt even een kijkje nemen. "Wat een vakwerk bij deze renovatie. Het worden nieuwe parels in de Bergstraat. Vanuit het project 'Aan de slag met de binnenstad', dat gefinancierd wordt door de gemeente, kunnen pandeigenaren een kleine bijdrage aanvragen voor het opknappen van hun pand. Hopelijk is dit project in de Bergstraat voor eigenaren elders in de stad een voorbeeld om zelf ook aan de slag te gaan."

Meer berichten