Door middel van een bord laten de omwonenden weten tegen de aanleg van het zonnepark aan de Haarweg te zijn.
Door middel van een bord laten de omwonenden weten tegen de aanleg van het zonnepark aan de Haarweg te zijn.

Plannen voor zonnepark Haarweg zorgen voor onrust in de buurt

22 mei 2018 om 14:43 Algemeen

WAGENINGEN - Langs de Haarweg, ten westen van de tijdelijke studentenhuisvesting komt mogelijk een zonnepark. LC Energy is de ontwikkelaar en investeerder. Wageningen UR verhuurt de grond om het park mogelijk te maken.

Door Kees Stap

De gemeente Wageningen wil meewerken aan de plannen om 18.000 zonnepanelen op het stuk grond van zeven hectare te realiseren. Hiermee wordt volgens de gemeente een belangrijke bijdrage geleverd aan de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Er wordt volgens de gemeente continu gezocht naar een goede balans tussen het opwekken van zoveel mogelijk energie, de belangen van omwonenden, het belang van behoud van landschapskwaliteit en snelheid. “Het terrein ligt 60 tot 80 cm beneden maaiveld en bovendien worden de panelen laag gehouden. Er wordt gezorgd voor een goede landschappelijke inpassing. De afscheiding vindt grotendeels plaats met een haag van inheemse struiken. Er is een ondergroei onder de panelen van gras met bloemen en kruiden. Een paar keer per jaar wordt er begraasd door schapen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Omwonenden zijn op zijn zachtst gezegd niet blij. Loes Jansen krijgt het zonnepark vrijwel in haar achtertuin. “Volgens de plannen komt het park op zes meter van onze erfgrens. En er komt een hekwerk van twee meter hoog. Ons prachtige uitzicht gaat er aan, dat is heel zuur. Maar ik zie het ook breder; het gaat ten koste van het buitengebied van Wageningen. Zoveel buitengebied hebben we al niet in onze stad, dat moet je dan niet op gaan offeren.” Buurvrouw Ellen Hermans valt haar bij. “Diverse omwonenden en bezorgde Wageningers vinden dit een heel slecht plan. Kijk eerst eens naar alternatieven. Er zijn in Wageningen nog veel daken zonder zonnepanelen, leg die eerst maar eens aan. Kijk bijvoorbeeld naar de gebouwen van de WUR of het gemeentehuis, daar kun je nog heel veel winst halen.”

Ook Vereniging Mooi Wageningen staat kritisch tegenover de plannen. “Leg eerst al die daken maar eens vol, vooral die op bedrijventerreinen. En maak écht werk van energiebesparing”, zegt voorzitter Patrick Jansen. “Zonnevelden vormen een grote inbreuk op het open landschap dat we met zijn allen zo waarderen. Ze leggen een enorm beslag op de schaarse open ruimte. We hebben die ruimte ook keihard nodig voor natuur, landbouw en ontspanning.” Mooi Wageningen wil dat de gemeente eerst een goede visie op het buitengebied maakt met een ‘afwegingskader’ voor zonnevelden.

advertentie
advertentie