Paul gaat aan de slag bij een groentesnijderij en blijft dus werkzaam in de groenten en fruit. (foto: Jan Elsenaar)
Paul gaat aan de slag bij een groentesnijderij en blijft dus werkzaam in de groenten en fruit. (foto: Jan Elsenaar)

Paul & Maartje sluiten de deuren van hun groentewinkel

20 maart 2018 om 09:30 Algemeen

Door John Dekker

WAGENINGEN - Na achttien jaar sluiten Paul en Maartje van den Beld de deuren van hun groentezaak aan de Stationsstraat. “Een moeilijke maar realistische keuze.” noemt Paul van den Beld zijn besluit, “Ik ben nu vierenveertig jaar, moet nog vijfentwintig jaar werken tot aan mijn pensioen en op deze leeftijd is het nog makkelijk te switchen naar een andere baan.” Iets wat het echtpaar inmiddels is gelukt want Maartje heeft werk gevonden in de thuiszorg en Paul gaat aan de slag bij een groentesnijderij en blijft dus werkzaam in de groenten en fruit, daar waar zijn passie nog altijd ligt.

Paul heeft een kwart eeuw in de winkel gewerkt. De eerste acht jaar was hij in dienst van Wessels, de eerste eigenaar van de zaak. Hij bood het echtpaar in 2001 de mogelijkheid aan om de zaak over te nemen. Paul: “Maartje en ik zijn zeer verbonden met deze plek. Toen ik nog voor Wessels werkte heb ik Maartje aangenomen als winkelhulp. We werden verliefd en dan is er uiteindelijk geen mooiere kans dan diegene die wij aangeboden kregen, het overnemen van de zaak waar je beiden met plezier werkt.”

Na een aanvankelijk goede start begon een aantal jaren later de omzet terug te lopen. Paul hierover: “De oorzaak is voor mij een optelsom van dingen. De vishandel hiernaast stopte, met hem deden we regelmatig leuke acties. Maar vooral het sluiten van de Wielewaag, het dienstencentrum voor ouderen, drukte de omzet enorm.” Hij ziet ook dat klanten steeds vaker kiezen voor de prijs dan voor kwaliteit. Hier kon en wilde hij echter niet op toegeven: “Maar schijnbaar kunnen steeds minder klanten zich dat veroorloven.” Alfonso Volpe kwam ook vanwege de kwaliteit bij het echtpaar van den Beld. Nadat hij eerst zijn dagelijkse fruitsalade haalde bij een bekende winkelketen kwam hij na een tip van een collega hier terecht: “Ze hebben echt heel goed fruit en geweldig lekker. Ik denk niet dat ik iets vergelijkbaars meer ga vinden in Wageningen.”

Ondanks een reddingspoging van een BNN-VARA tv-programma met Olcay Gulsen is het uiteindelijk niet gelukt om de zaak winstgevend te houden. “Deze laatste week is niet al te moeilijk voor ons,” legt Paul uit, “We sluiten de ene deur en openen een nieuwe. En na jaren werkweken gemaakt te hebben van zeventig uur zijn we nu eindelijk eens op zaterdag vrij. Al gaan we het contact met onze klanten wel missen.”

Het pand is inmiddels weer verhuurd, er komt een winkel met oriëntaalse levensmiddelen

advertentie
advertentie