De Gerdesstraten circa 1920.
De Gerdesstraten circa 1920. Foto: Jan Boer

De ‘beautification’ van de binnenstad

20 februari 2018 om 21:18 Algemeen

WAGENINGEN - Bouwhistoricus Bart van Aller kijkt met andere ogen naar de Wageningse binnenstad dan menig ander. Historische panden behouden vindt hij noodzaak: “Het zijn soms kleine dingen waarmee je de binnenstad enorm kunt verfraaien en aantrekkelijk maken. Ik noem het de ‘beautification’ van de Wageningse binnenstad.

Je moet zoveel mogelijk proberen om van die moderne panden als op het Salverdaplein te voorkomen. Dat moet je tegen houden. Neem bijvoorbeeld het pand van Van der Worp aan de Gerdesstraat. Achter de lelijke buitenkant zit zó’n mooie gevel!” Van Aller vindt, dat er nog veel moois in de binnenstad is: “Je moet er doorheen kijken, de financiële middelen hebben, want waar een wil is, is een weg. Ontwikkel een binnenstadsvisie. Wat willen we? Welke eisen stellen we aan de architectuur? Leg het vast! Nu is er een soort carte blanche voor projectontwikkelaars. Daar wordt Wageningen niet mooier van.

Er zijn nog veel panden van meer dan honderd jaar oud. Zie daar de waarde van! Laat alsjeblieft negentiende eeuwse panden staan!” Van Aller zou heel graag in de ontwikkeling van een binnenstadsvisie betrokken willen worden. “Dan wordt de drempel lager. Ja, ik zou graag eraan meedoen”. Momenteel kijkt Van Aller naar de hoek Stationsstraat/Gerdesstraat: “Wees daar zuinig op elk pand, het is een overblijfsel van de vroegere eerste en tweede Gerdesstraat. Koester het, ondanks de vervuiling, die er in de grond zit. Ik maak me zorgen om deze panden; ze worden steeds slechter. Bedenk een oplossing voor de aanpak van de vervuiling. Zet er een bureau op, die weet van duurzaam saneren. Je moet de vervuiling hier proactief aanpakken en de boel opknappen. De panden staan sinds het uiterwaardenplan op de slooplijst, maar ze zijn nog nooit gesloopt. Werk nu aan eerherstel. Koester deze panden nu het nog kan!”

Van Aller vertelt, dat in die tijd burgemeester De Niet Wageningen wilde opstoten in de vaart der volkeren: “Toen ging er een hoop verloren. Wageningen zit nu met de littekens. Huur een bureau in om het weefsel te herstellen. Het kan nog! De Stadsbrink is een planologische misser, het busstation een ramp. Wat een vergissing! Die twee delen moet je weer aan elkaar smeden met bijvoorbeeld een mooi park. Het is een moeizame operatie, maar helaas, Wageningen verkoopt zichzelf niet goed. De WUR heeft zich teruggetrokken op de campus en heeft een lege huls achtergelaten. Dat is wel een stuk Wageningse geschiedenis!”

advertentie
advertentie