De steigers zijn geplaatst om noodzakelijke reparaties aan de slechte dakgoten te verrichten. (foto: Johan Mulder)
De steigers zijn geplaatst om noodzakelijke reparaties aan de slechte dakgoten te verrichten. (foto: Johan Mulder)

Zorgen om toekomst Stationsstraat

14 november 2017 om 16:35 Algemeen

WAGENINGEN – Vier jaar lang was bouwhistoricus Bart van Aller weg uit zijn geliefde Wageningen. Hij emigreerde tijdelijk naar de Fiji-eilanden in de verre Stille Zuidzee, om advies te geven over koloniaal erfgoed. Sinds enige maanden is hij weer terug. En hij ziet weer genoeg zaken om zich zorgen over te maken. Toen hij bijvoorbeeld steigers zag bij de Stationsstraat 84-88, vroeg hij zich af of er iets gaat gebeuren met de panden.

Bart van Aller heeft een onuitputtelijke liefde voor historisch erfgoed en dan vooral in Wageningen, waar hij is geboren en getogen. Voor je het weet neemt hij je notitieblok in handen en tekent hoe de stad er vroeger uitzag. “In de naoorlogse jaren is er in Nederland, maar zeker ook in Wageningen een enorme kaalslag geweest. Zo is hier de stadsgracht gedempt, is de Stadsbrink wreed neergezet en is bijvoorbeeld het Plantsoen aangelegd. Het onzalige plan om een nieuwbouwwijk in de uiterwaarden aan te leggen is gelukkig nooit doorgegaan, maar voorbereidingen daarvoor zijn nog steeds in de stad zichtbaar.

Ik vind het belangrijk dat we zuinig zijn op wat er nu nog staat, vandaar mijn zorgen over de panden aan de Stationsstraat. Het zijn geen gemeentelijk monumenten, voor je het weet komen ze net als ten tijde van het uiterwaardenplan en het masterplan Plantsoen/Gerdesstraat opnieuw op de slooplijst.”


De panden maken deel uit van het 19e-eeuwse straatbeeld net buiten de oude binnenstad. De pandjes verwijzen naar de oude Stationsstraat, uit de tijd dat de tram Bello daar nog zijn eindstation had. Het hoekpand naar ontwerp van de Wageningse architect Rijk de Vries, gebouwd rond 1900, staat leeg nu de Vrijwilligerscentrale bij de bblthk is ingetrokken. Het hoekhuis is een gespiegeld exemplaar van het pand op de andere hoek (de bloemist). Het zijn daarmee zogenaamde pendanten. Het is volgens Van Aller één van de laatste verwijzingen naar hoe de 1e en 2e Gerdesstraat er rond 1900 uitzagen. “Op oude foto’s zie je hoe prachtig die entree, met in het midden de Katholieke Werkliedenvereniging St. Jozef, was. Ik pleit ervoor om de plek op te nemen in de huidige plannen voor het herstel van de stadsgracht en de omgeving van het Plantsoen. Het zou een mooi onderdeel van de nieuw te ontwerpen entree kunnen worden.”


Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de dakgoten van de panden in slechte staat verkeren. Daarom worden nu enkele noodzakelijke reparaties uitgevoerd met het oog op de veiligheid van voorbijgangers. Vanwege mogelijke toekomstige ontwikkelingen van het gebied Gerdesstraat/ Stadsbrink wil de gemeente de panden in eigendom houden totdat er meer duidelijkheid is of deze belangrijke entree van de binnenstad wordt aangepakt. De gemeente verwacht dat daar in de loop van 2018 meer duidelijkheid over komt.

Vanaf de Stationsstraat een blik in de Gerdesstraat.
De drie panden aan de Stationsstraat begin 20e eeuw. In het hoekpand was Bakkerij Haagsman gevestigd.
advertentie
advertentie