De fietsfiles blijken een ergernis voor de leerlingen te zijn:
De fietsfiles blijken een ergernis voor de leerlingen te zijn: "Alle studenten moeten verplicht opnieuw hun verkeersdiploma halen, want ze fietsen hier niet goed!" (foto: Jan Boer)

Burgemeester praat over respect

14 november 2017 om 18:05 Algemeen

WAGENINGEN - In de Week van het Respect stapten de burgemeester en zijn wethouders verschillende basisscholen binnen om daar te praten met een groep leerlingen over een tolerante en respectvolle samenleving. Burgemeester Geert van Rumund bezocht groep 8 van de Kardinaal Alfrinkschool, waar leerkracht Annet Mulder het nodige voorwerk had gedaan.

Door Jan Boer

Van Rumund liep de klas door, gaf iedereen een hand en stelde zich netjes voor: “Goeiemorgen, ik ben Geert van Rumund, burgemeester van Wageningen!” Van één meisje kreeg hij terug: “Goeienavond!” Daar werd op ingegaan: soms vallen grapjes verkeerd; het klinkt dan respectloos. Het meisje: “Ik probeerde een grapje te maken!” De vraag werd de groep voorgelegd: wat is eigenlijk respect?

Een meisje: “Ik weet goed wat het is, maar ik weet niet hoe ik dat moet zeggen!” Er kwamen de volgende reacties: “Je moet iemand goed behandelen, liefdevol, eigenlijk zoals je zelf behandeld wil worden, als je gelijke”. Een leerling vertelde: “Mijn broer en ik zitten regelmatig te klieren bij het ontbijt. Mijn moeder vraagt dan of we op willen houden. We luisteren dan niet. Eigenlijk is dat dus niet goed, respectloos!” De burgemeester vertelde, dat hij vroeger wel eens werd gepest met zijn mooie rode haar... Vervolgens ging het over bijnamen. “Vind je dat leuk of respectloos?” De een wordt soms dom blondje genoemd, een ander Sissi, weer iemand anders Taartje. De conclusie was hier, dat het aardig bedoeld wordt. Dan is het goed.

De burgemeester vroeg de groep of ze misschien tips hadden, waar iets mee gedaan kan worden. De leerlingen wezen op de vele honderden studenten, die dag in dag uit langs hun school in de Tarthorst heen en weer fietsen. Een meisje vond: “Alle studenten moeten verplicht opnieuw hun verkeersdiploma halen, want ze fietsen hier niet goed!” Ook kwam de suggestie, dat de politie zich langs de fietsroute moest verstoppen, zodat ze iedereen op de bon kunnen slingeren. De fietsfiles blijken een ergernis van de leerlingen te zijn.

Vervolgens kwam de discussie over Zwarte Piet voorbij. Verschillende kinderen vonden die hele discussie maar onzin: “Waarom komen ze er nu pas mee? Het is helemaal niet racistisch! Dat wordt er van gemaakt!” Volgens de burgemeester wil niemand een racist zijn: “Maar een traditie kan wel veranderen. Het is lastig.” Een vraag aan de burgemeester: “Wat bent u aan het veranderen in Wageningen?” De burgemeester: “De fietsende studenten meer bewust te maken, bijvoorbeeld door een bekeuring”.

advertentie
advertentie