Vorige week vond de eerste Stappen met Strippen avond plaats bij THUIS. (foto: Maakfabriek)
Vorige week vond de eerste Stappen met Strippen avond plaats bij THUIS. (foto: Maakfabriek)

Strippenkaart om samen op stap te gaan en verhalen te delen

31 oktober 2017 om 17:54 Algemeen

Door Pauline Schakenbos

WAGENINGEN - Vorige week vond de eerste Stappen met Strippen avond plaats bij THUIS. Stappen met Strippen is een project om mensen aan elkaar te koppelen om samen leuke dingen te doen. Het is enerzijds voor mensen die zich eenzaam voelen of ongewild een teruggetrokken leven leiden, anderzijds voor mensen die geïnteresseerd zijn in de verhalen van anderen en hun perspectief willen verrijken. Op deze woensdagavond worden ervaringsverhalen rond het thema eenzaamheid gedeeld en potentiële Stap-maatjes kunnen zich laten informeren en aanmelden.

Vier ervaringsverhalen zijn de afgelopen maanden opgetekend en vormgegeven met behulp van de Wageningse kunstenaars Dienke Groenhout (Maakfabriek) en Martijn Adelmund. Die verhalen gaan over angst, eenzaamheid, over leven en dood, maar ook over de simpele acties die vriendelijke mensen kunnen ondernemen om anderen te helpen.


Twee jaar geleden ontstond het idee om kunstenaars te koppelen aan een maatschappelijk probleem. Humanitas Wageningen had een vraag voor hun Maatjesproject Humanitas Tandem. Miek de Jong “Maatjes contact ervaren beiden als bijzonder waardevol. Toch is het lastig om er vrijwilligers voor te vinden. Vaak doet men liever af en toe een klus dan commitment voor wat langere tijd. Hoe komen mensen over die drempel heen?”
Dienke Groenhout van de Maakfabriek en Elsje van de Weg van THUIS pakten de uitdaging aan en betrokken schrijver en stadsdichter Martijn Adelmund erbij. Ze zijn met huidige deelnemers in gesprek gegaan en zijn gezamenlijk ideeën gaan ontwikkelen. Daar is ‘Stappen met strippen’ uit voortgekomen. Je gaat met elkaar op stap en door het strippenkaart systeem is de vrijwilligersklus vaker dan één keer, maar toch overzichtelijk. Je weet hoe vaak welke afspraak je met elkaar als ‘tandem’ aangaat.


Ervaringen van maatjes: “Ik besefte dat ik eigenlijk alleen maar omga met mensen die alles wel onder controle hebben. Ik krijg nu een inkijkje in een heel andere wereld.” Een ander: “De tijd nemen voor het verhaal van iemand anders is een ontdekkingstocht. En het relativeert veel van de dingen waar je je in je eigen leven druk over maakt.”
Elsje van de Weg: “Deze avond leggen we uit wat je kunt verwachten. Aan de hand van de strippenkaart matchen we je op basis van dezelfde interesses en jouw sterke kanten. Met hem of haar maak je verdere afspraken. Je kan bijvoorbeeld samen naar de markt, gaan wandelen of ergens koffie drinken.”

advertentie
advertentie