Arno Boon.
Arno Boon.

Beperkte subsidies dwingen ons om creatief te zijn

24 oktober 2017 om 15:22 Algemeen

WAGENINGEN - Vijfentwintig jaar geleden dreigde steenfabriek ‘De Bovenste Polder’ (1923) nog te worden afgebroken, nu is het een voor Wageningen gezichtsbepalend pand waar kunstenaars ateliers hebben, muzikanten oefenruimtes, waar de kanovereniging zijn boten opslaat en waar twee gezinnen wonen. Voor mede-initiatiefnemer van het project Arno Boon was het de opstap naar de rol van directeur van maatschappelijke ontwikkelaar BOEi in 2002.

BOEi is sinds 2002 betrokken geweest bij het restaureren en herbestemming van zo’n 150 historische gebouwen in heel Nederland, waaronder monumentale kerken, boerderijen, kloosters, gevangenissen en fabrieken. Boon vindt niet dat de monumentenzorg bedreigd wordt omdat er te weinig subsidies voor monumentenzorg zouden zijn. “In Wageningen is echt wel wat bereikt”, zegt hij. “Relatief veel historische gebouwen en hun verhalen zijn hier bewaard gebleven, zoals Steenfabriek Plasserwaard, Zaadcontrole en een paar gebouwen van de Wageningen Universiteit.”
Het gaat BOEi om behoud van historische gebouwen en hun verhalen, maar de onderneming realiseert meteen doelen in de circulaire economie, het tegengaan van krimp of het verminderen van de tweedeling in de samenleving. De projecten kunnen dan namelijk ook een beroep doen op financiering in die sectoren. Boon: “Mensen die zeggen dat kunst en erfgoed onder druk staan, bedoelen vaak dat er te veel bezuinigd wordt. Maar subsidies maken ook lui. De beperkte subsidies voor monumentenzorg dwingen ons om creatief te zijn. En het aardige is: omdat monumenten zo aaibaar zijn, zijn het hele goede proeftuinen voor nieuwe samenwerkingsverbanden.” Boon juicht het plan toe om het oude postkantoor in Wageningen een culturele bestemming te geven: het is een monument uit de jaren zestig en we hebben niet zoveel meer uit die wederopbouwtijd. “Maar restaureer dat gebouw meteen zo dat het duurzaam is”, zegt hij. “En neem daarin Junushoff mee. Met al het snoeiafval van de gemeente zou je voor de verwarming van beide gebouwen een heel eind komen.”
Het hele interview is te lezen op www.cultuurinwageningen.nl.

advertentie
advertentie