Elske van Oostaijen werkt met veel plezier als vrijwillig netwerkcoach bij Mantelzorg Wageningen. (foto: Esther Meijer)
Elske van Oostaijen werkt met veel plezier als vrijwillig netwerkcoach bij Mantelzorg Wageningen. (foto: Esther Meijer)

Een sociaal netwerk voor mantelzorgers

12 september 2017 om 20:52 Algemeen

WAGENINGEN - “Ik vind het heel bijzonder dat ik bij de mensen thuis mag langskomen, ook al kennen zij mij niet. Vaak ontstaat er al snel een vertrouwensband”, vertelt Elske van Oostaijen (35 jaar). Zij is sinds drie jaar vrijwillig netwerkcoach bij Mantelzorg Wageningen van Solidez. Zij helpt mensen die intensief voor een naaste zorgen om meer sociale contacten op te bouwen.

Elske doet haar vrijwilligerswerk naast haar betaalde baan als docente Pedagogiek: “Een belangrijk thema binnen de opleiding is dat je niet alleen maar met de cliënt bezig bent, maar dat je het netwerk erbij betrekt. Ik doe dit vrijwilligerswerk om hier meer feeling mee te krijgen. De wereld van mantelzorgers wordt vaak steeds kleiner, zeker als je een partner hebt die veel zorg nodig heeft. Het valt mij op dat de oudere mantelzorgers zichzelf vaak vergeten. Zij denken er niet altijd aan om eens een dag vrij te zijn van zorgtaken om activiteiten te ondernemen of om betekenisvolle contacten te onderhouden. Hun zorgbehoevende partner komt op de eerste plaats. Om de zorgtaak te kunnen blijven volhouden is het belangrijk om steun te kunnen en mogen ontvangen vanuit je omgeving. Vandaar dat het belangrijk is dat de mantelzorger (weer) een goed sociaal netwerk kan opbouwen om op terug te vallen. Als mantelzorger mag je namelijk ook ruimte voor jezelf nemen”

Verder vertelt Elske: “De vraag van de mantelzorger staat altijd centraal. Wat is de netwerkbehoefte en welke activiteiten wil de persoon in kwestie graag doen? Ons doel is om ondersteuning te bieden om het netwerk van een mantelzorger te versterken, waarbij de mantelzorger na het traject van ongeveer zes tot negen maanden, het netwerk zelf kan onderhouden.” Wie netwerkcoach wil worden, krijgt eerst een training. Eenmaal aan de slag heb je regelmatig intervisie met andere netwerkcoaches.

Elske hoopt dat over vijf jaar iedereen het werk van Mantelzorg Wageningen kent. “Ik wens dat het dan een standaardzorg is, waar mantelzorgers, in de brede zin van het woord, zorg voor zichzelf mogen vragen. Een loket waar zij hun verhaal kunnen doen en hun eigen behoeften mogen uitspreken zonder dat het enkel over hun naaste gaat.”

advertentie
advertentie