Het  koepeltje aan het Wallenpad. (foto Carleen van den Anker)
Het koepeltje aan het Wallenpad. (foto Carleen van den Anker)

Chic aan de thee in een bekoorlijk koepeltje aan het Wallenpad

29 augustus 2017 om 20:58 Algemeen

WAGENINGEN - Het op een oude vestingtoren gebouwde theekoepeltje dateert van kort na 1760. De achtkantige vorm en het koepeldak van dit stenen tuinhuis zijn karakteristiek voor die tijd. Terwijl de heren op jacht waren of de stad bestuurden, dronken de dames er hun kopje thee; binnen, om hun huid mooi wit te houden; dat was mode.

Lang is gedacht - en doorverteld - dat de theekoepel bij Huize Torck hoorde, verderop aan de stadsgracht. Inmiddels is door verschillende historici aannemelijk gemaakt dat dit niet klopt. Het koepeltje is namelijk opgericht door Gijsbert Carel van Hogendorp, een verre achterneef van de beroemde staatsman. Hij bouwde het vlakbij zijn woning aan de Boterstraat op een perceel aan de stadsmuur. In 1832 verscheen de eerste kadastrale kaart; het perceel werd toen gepacht door dominee Otto van Griethuizen. Na diens overlijden in 1850 verwisselde het meermaals van fortuinlijke eigenaar. Even was het eigendom van grootgrondbezitter Jacob Marcus Rosenik (1775-1853), destijds ook eigenaar van Huize Torck. Wellicht verklaart dat de latere - bovengenoemde - verwarring.
125 jaar later fungeert de monumentale theekoepel als opslagplaats voor de Archeologische Werkgroep Wageningen. Rond 1970 houdt de Historische Vereniging Oud Wageningen een tientjesactie voor herstel van het dan verwaarloosde pand. Elke gulle gever ontvangt een pentekening van het koepeltje door Piet Holleman. Opbrengst 4000 gulden; onvoldoende om de restauratie te starten. Pas in 1989 koopt de gemeente de koepel en laat deze ingrijpend restaureren.
Begin 2015 heeft de gemeente € 120.000 gereserveerd voor opnieuw een opknapbeurt. Om het gebouwtje toekomstbestendig te maken, moet het eigenlijk een nieuwe functie krijgen; het zou een heel bekoorlijke locatie kunnen zijn voor officiële ontvangsten of kleine trouwplechtigheden.
Het koepeltje, eenvoudig maar fraai van bouw, is toegankelijk via een trap naar een bordes. De verdiepte toegang vanuit de stad is binnen nog zichtbaar. Buiten is de oude entree verdwenen onder de tuinaanleg. Het smalle gangetje naast Niemeijerstraat 21 is de oorspronkelijke toegang naar de vestingtoren.

Op 8, 9 en 10 september wordt traditiegetrouw aandacht besteed aan Wageningse monumenten. Het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ is door het Comité OMDW aangegrepen om weer tal van bijzondere monumenten in het zonnetje te zetten. De bijbehorende brochure ‘Boeren, burgers en buitenlui’, is o.a. gratis verkrijgbaar op de openingsavond in de bblthk, op de Molenmarkt en op de zaterdagmarkt van 8 september. Hier alvast een voorproefje. Dit is deel 2 in een serie van 3.

advertentie
advertentie