Afbeelding

Rechter haalt streep door uitbreiding Golfbaan Wageningen

18 april 2017 om 15:54 Algemeen

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen had geen vergunning mogen afgeven voor een golfbaan op landgoed de Dorschkamp. Dat oordeelde de rechtbank Arnhem op 5 april. De rechters steunden het beroep van de Vereniging Mooi Wageningen, de Stichting Behoud Cultuurlandschap De Dorschkamp (BCD) en van een aanwonende op alle drie de onderdelen. De aanlegvergunning wordt vernietigd.

De rechtszaak spitste zich vooral toe op de vraag of een golfbaan mag worden aangelegd in het Gelders Natuurnetwerk, waartoe landgoed De Dorschkamp behoort. Volgens de gemeente was de golfbaan een bestaande functie binnen het natuurnetwerk. De wet zegt dat uitbreiding in zulke gevallen mag, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De rechter was het echter met Mooi Wageningen eens dat het hier gaat om een nieuwe functie, omdat de bestaande golfbaan buíten het natuurnetwerk ligt. Nieuwe functies zijn alleen toegestaan onder veel strengere voorwaarden, waaraan hier niet wordt voldaan.

De rechters waren het ook met Mooi Wageningen eens dat de gemeente onvoldoende rekening had gehouden met de aanwezigheid van Natura 2000 gebied naast het terrein waarop de golfbaan zou moeten komen. Volgens de regels had de gemeente negatieve gevolgen vooraf moeten uitsluiten. Een voorbeeld is de toename van de drukte in het Natura 2000 gebied, doordat recreanten op de golfbaan minder goed terecht kunnen en dus uitwijken naar andere delen van het gebied. Tenslotte was de rechter het met een aanwonende eens dat de golfbaan kon leiden tot een wildparkeren langs Wageningen-Hoog. Ten onrechte had de gemeente daarmee geen rekening gehouden. Al met al waren alle drie de beroepen gegrond, en is het besluit van de gemeente vernietigd. Dat betekent dat de gemeente nu opnieuw een beslissing moet nemen over de vergunningaanvraag van de Golfclub. Een vergunning lijkt echter niet haalbaar nu alsnog aan de strenge regels moet worden voldaan. Mooi Wageningen is erg blij met de uitspraak. “Het is destijds niet gelukt de gemeenteraad ervan te overtuigen dat het besluit niet deugde. Het is heel fijn om nu alsnog gelijk te krijgen”, aldus Mooi Wageningen bestuurslid Hans Brons. “We moeten zuinig zijn op de natuur rond Wageningen, want voor je het weet is er weer een stuk weg.” Volgens voorzitter Patrick Jansen moet ook de provincie Gelderland zich eens goed achter de oren krabben. “De gemeente nam dit besluit omdat provinciale ambtenaren hadden gezegd dat een golfbaan hier wel moest kunnen. Een bizar advies, omdat het overduidelijk tegen de provinciale regels in ging”.

advertentie
advertentie