Willem Straatman
Willem Straatman Foto: 0317

Is Wageningen het afvoerputje van deze omgeving?

25 april 2017 om 11:30 Algemeen

WAGENINGEN - Is Wageningen bezig het afvoerputje van deze omgeving te worden. Dat is een vraag die deze week bij me opkwam toen ik las dat er nog steeds discussie is over de ‘pandaparkeerplaats’ in de Nude en er vanaf Ede een pijpleiding naar de Rijn wordt gegraven om door de voormalige ENKA met sulfaat verontreinigd grondwater in deze rivier te kunnen lozen. Van diverse kanten wordt er op gewezen dat het gif - want dat is het natuurlijk- snel wordt afgebroken. Ja...ja denk ik dan en waarom wordt het dan niet gewoon naar de waterzuivering geleid. Daar schrikken ze al jarenlang niet meer van wat minder frisse stofjes.
Nee als er een aparte pijpleiding wordt aangelegd dan is dat niet voor niets. Hoe lang blijft die leiding trouwens liggen en hoe lang duurt het voordat die stoffen uit Ede zijn afgevoerd. En wat gaat er daarna met die pijpleiding gebeuren. De Wageningse strontput op de hoek van de rivier en het havenkanaal is al lang gesloten, maar wat er voor terugkomt is misschien nog wel veel minder fris. En waar die oude riool afvoer voor plaatselijke vissers nog het voordeel bood dat er veel paling zwom, hoeft daar bij de nu te verwachten lozingsstoffen niet op te worden gerekend. Is die rivier net een beetje schoon, krijgen we dit gedoe weer.

Door Willem Straatman

Wat me ook heel erg verbaasd is dat de provincie de kosten van de pijpleiding betaalt. Net op het moment dat AkzoNobel - volgens mij de erfgenaam van de ENKA - miljarden en miljarden winst maakt. Wat staat ons en Vadertje Rijn aan geschenken in de vorm van onverwachte Edese bodemschatten in de toekomst nog meer te wachten. Ede heeft tenslotte een rijke industriële geschiedenis. In dat verband herinner ik me het verhaal van een ambtenaar van het toenmalige Wageningse waterleidingbedrijf. Hij vertelde dat lang geleden het grondwater in Ede zodanig was aangetast, dat er Wagenings leidingwater aan moest worden toegevoegd om het drinkbaar te houden.

advertentie
advertentie