Foto: Anton Holleman
Foto: Anton Holleman Foto: Anton Holleman

In gesprek met Mart Gerrist

11 april 2017 om 16:48 Algemeen

WAGENINGEN - Mart Gerrist is een bekende in de voetbalwereld. Velen kennen hem als trainer en een gepassioneerd voetballiefhebber. Dat zat er als kind al in. Zijn vader heeft wel eens ingegrepen en gedreigd dat hij nooit meer mocht gaan voetballen als hij niet wat rustiger ging spelen.

Door Wil Luurs

Mart Gerrist was een hardwerkende verdedigende middenvelder die het van zijn duelkracht, fanatisme en tactische inzicht moest hebben en op zijn 30e als actief voetballer bij Wageningen 1911 stopte. Zonder een KNVB cursus of iets dergelijks heeft Mart de laatste dertig jaar zijn stempel weten te zetten.

Hij staat bekend om zijn no nonsens mentaliteit, is over het algemeen recht voor zijn raap en verwacht dezelfde eerlijkheid ook van zijn spelers terug. En niet alleen eerlijkheid merken wij tijdens het interview, maar ook mentaliteit en doorzettingsvermogen. Mart is iemand die graag zijn spelers ziet winnen. Daar is hij eerlijk in. Maar als de spelers niet hebben gewonnen wil hij wel hebben gezien dat ze er alles aan gedaan hebben om te winnen. Ook in het huidige betaalde voetbal ziet Mart gebeuren dat die mentaliteit nog wel eens afwezig is. Mart: “Clubs die alles in huis hebben. Goede trainers, geld, betere technieken en de best betaalde voetballers. En dan zit het iets tegen en dan lopen ze niet meer. Gaan niet meer vol voor de bal. Hun leven buiten het voetballen van stappen en feestjes, wordt belangrijker dan een voetbalwedstrijd waar ze dan ook nog voor betaald worden.” Mart is ook zo eerlijk om te vertellen dat als een club die dat niet of in mindere mate heeft maar wel de vechtersmentaliteit om door te blijven knokken, dat hij daar groot respect voor op kan brengen. Zelfs al is het zijn club niet. Het geeft dan ook zijn sportiviteit aan.

“De beste ploeg die ik onder mijn hoede heb gehad was WAVV in het seizoen 2003-20404. Een jaar eerder werden we kampioen in de derde klasse en we wonnen met spelers als Wouter van der Wardt, Johan Homan en Angelo van Zwam in de tweede klasse ook direct een periode. Maar ook daarvoor heb ik vijf prachtige jaren bij EMM in Randwijk gehad. We werden kampioen in de vierde klasse en eindigde in mijn laatste jaar in Randwijk zelfs als derde in de derde klasse.”

Doorgaan, nog geen eindlimiet hebben en natuurlijk een gezin wat achter je staat. Iets waar Mart heel dankbaar voor is. Nu werkt hij nog als interim trainer bij Fortissimo, maar volgend jaar is hij te bewonderen op de Grebbenberg bij Candia.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Wagenings Fotoalbum.
Kijk voor meer informatie op www.fb.com/groups/810027755760779

Foto: Anton Holleman
Foto: Anton Holleman
advertentie
advertentie