Foto: Anton Holleman
Foto: Anton Holleman

In gesprek met... Chris Jansen

18 april 2017 om 15:59 Algemeen

Door Wil Luurs

WAGENINGEN - De Waag is een sportvereniging voor mensen met beperkingen. Er werken vele vrijwilligers. Chris Jansen (70) is een van de enthousiaste vrijwilliger die al vele jaren in de vereniging meedraait. Hij is begonnen als medewerker bij de zaalsporters en werd direct in het diepe gegooid. Hij draaide al snel volledig mee. Later kwamen er ook de zwembadactiviteiten bij. Chris is nog steeds in beide categorieën behulpzaam.

In de loop der jaren heeft hij diverse veranderingen gezien. Waar eerst voornamelijk de zaalsport beoefend werd, is dat nu verschoven naar de zwemsport. Chris denkt daar wel een verklaring voor te hebben. Hij vertelt: “Niet iedereen kan zaalsport beoefenen. Zwemsport gaat veel makkelijker omdat water je eigenlijk gewichtloos maakt waar door leden ook hun lichaam beter kunnen activeren. Het warme water kan ook beter zijn voor de spieren. En mogelijk speelt ook een AWBZ vergoeding een rol.”

Als vrijwilliger komt er wel iets bij kijken. Behalve als coördinator moet je vergaderen, jubilarissen huldigen, cursussen EHBO en reanimatie volgen en ergo techniek kunnen ontwikkelen. Al gaat dat laatste vaak in samenwerking met Papendal waar vrijwilligers hun certificaten kunnen halen. Maar je moet ook een stukje karakter hebben, in die zin dat incasseringsvermogen, geduld en sociale vaardigheden wel nodig zijn.

De vraag aan Chris wat zijn vaardigheid is zegt hij het volgende daar over: “Ik denk dat ik geen gebreken zie. Ik neem de mensen zoals zij zijn en laat hen in hun waarde. Ik werk ook met ze en niet voor ze. Dat heb ik eigenlijk van mijn vader geleerd. Die was ook zo. De nieuwe groep waar we nu mee werken zijn kinderen. Soms hebben ze grote angst voor water of om aangeraakt te worden. Dan doen we het op hun tempo en we luisteren goed naar hun ouders/verzorgers . Want de kans bestaat dat je anders niet het goede doet uit onwetendheid. Dat proberen wij te voorkomen. Ik krijg, voor het werk dat ik doe, zo veel terug aan vreugde en energie. Want plezier en vreugde moeten wel voor op staan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wagenings Fotoalbum. Kijk voor meer informatie op www.fb.com/groups/810027755760779

advertentie
advertentie