Foto: Jacques van der Weiden
Foto: Jacques van der Weiden Foto: Jacques van der Weiden

Reünie Johan Haak in De Casteelde Poort

21 februari 2017 om 13:52 Algemeen

WAGENINGEN - Zaterdag vond in museum ‘De Casteelse Poort’ een feestelijke herdenkingsbijeenkomst plaats ter ere van de 40 jaar geleden overleden kunstenaar Johan Haak (1890-1977). De bijeenkomst werd exclusief georganiseerd voor allen die uit eigen bezit werken in bruikleen hebben afgestaan voor de tentoonstelling, waaronder veel vrienden en bekenden. Onder het genot van een hapje en een drankje werden herinneringen opgehaald aan deze intrigerende man en veelzijdig kunstenaar.

Zijn inspiratie ontleende Haak vooral aan de indrukken die hij opdeed bij zijn vele reizen in binnen- en buitenland. Landschappen, gebouwen, bergen, bomen en bloemen zijn dan zijn onderwerpen. In eigen omgeving tekende hij de Rijn met uiterwaarden en steenfabrieken, kasteel Doorwerth, de Nude, de Grebbeberg, het Binnenveld en enkele stads- en dorpsgezichten. Een andere inspiratiebron zijn de beelden die hij krijgt tijdens imaginaire reizen, terwijl hij luistert naar zijn geliefde muziek of leest in favoriete boeken.

Een groot deel van zijn leven werkte en woonde Haak in Wageningen. Hij gaf tekenles aan de Rijks HBS en werkte voor de Landbouwhogeschool. De botanische tekeningen die hij in opdracht maakte, hebben een hoog artistiek niveau. Een van zijn tekenleerlingen was tekenares Marjolein Bastin. De tentoonstelling Johan Haak - Tussen fantasie en realiteit is nog te zien tot 2 april.

advertentie
advertentie