Nieuw SP-gemeenteraadslid John Heemskerk:
Nieuw SP-gemeenteraadslid John Heemskerk: "Mensen moeten zich gehoord voelen." Foto Jan Boer

John Heemskerk aangetreden als nieuw gemeenteraadslid SP

14 februari 2017 om 19:40 Algemeen

Door Jan Boer

WAGENINGEN - Maandag is John Heemskerk (1963) aangetreden als nieuw gemeenteraadslid voor de SP. In de tweemansfractie met fractieleider Frank Bos is Heemskerk de opvolger van Diederik van der Loo, die in Brussel aan de slag is gegaan als fractiemedewerker van de SP en als secretaris van de ITCO- groep van het Europees parlement.

John Heemskerk, geboren in Voorhout, noemt zichzelf een marxist in hart en nieren. Hij heeft sociologie gestudeerd in Leiden, volgde de opleiding tot docent maatschappijleer. Hij is groenteboer geweest in Noord-Brabant. Zestien jaar geleden kwam hij met vrouw en kinderen naar Wageningen, omdat het gezin hier hun toekomst zocht.

John Heemskerk werkt aan scholengemeenschap Pantarijn, waar hij -na zijn opleiding in Tilburg- docent economie, en hij coördinator van het ISK Pantarijn is en geeft hij les aan leerlingen die Nederlands niet als eerste taal hebben, waaronder vluchtelingen. Hij is al jaren verbonden met de SP, een aantal jaren als steunfractielid.

“De uitgangspunten van de partij spreken me zeer aan: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Dat is een richtsnoer, dat het leven een stuk simpeler maakt. “Vandaar mijn uitgesproken keuze voor de SP”, aldus Heemskerk. Kijkend naar de tijd van nu zegt hij: “We zijn gegrepen met elkaar door het nutsdenken. Dat grijpt ons bij de strot. Dat is niet goed. Weet je, het moet altijd iets opleveren tegenwoordig, maar je kunt niet alles uitdrukken in rendement. Vandaar het marxisme, dat me met de paplepel is ingegoten.”

Hij komt uit een rooms-rood vakbondsmilieu. Als raadslid zal hij er vol in gaan: “Ik hou niet van compromissen. Ik hoop helderheid te kunnen bieden. Je moet het niet moeilijker maken dan het is. Ik laat precies weten wat ik ervan denk. Ik heb een hekel aan wolligheden en onduidelijkheden. Je moet het zuiver houden en een bestuurder zich laten verantwoorden over hoe hij bestuurt. Wees eerlijk en open, er wordt zo vaak iets weggelaten of er wordt overheen gelezen. Er gebeuren soms dingen, die mensen niet begrijpen. Je moet op een positieve manier de boel opentrekken.” John Heemskerk vindt het raadswerk prima te combineren met zijn werk als docent.

Of hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 op de lijst wil? “Eerst maar eens kijken hoe het gaat en eerst maar eens kijken of we een fractie houden. Dan zien we wel verder. We hebben een goede steunfractie, maar we zouden er graag jongeren bij hebben.”

advertentie
advertentie