V.l.n.r. Vesper-organisatoren Evert Kloosterboer, Nico Sjoer en Martin Knotters. Foto: Gelske Kwikke
V.l.n.r. Vesper-organisatoren Evert Kloosterboer, Nico Sjoer en Martin Knotters. Foto: Gelske Kwikke

Muziek, rust en stilte op de zondagmiddag

Algemeen

WAGENINGEN - Hoe belangrijk is het om af en toe tijd voor jezelf te nemen, te mediteren, de stilte op te zoeken! Dat kan thuis, maar vanaf februari ook tijdens de speciale, maandelijkse vesperdiensten in de Grote Kerk op zondagmiddag. Daarin maakt het gesproken woord ruimte voor poëzie, muziek, liederen en stiltemomenten. De vespers zijn een initiatief van de protestantse gemeente te Wageningen.

Dominee Nico Sjoer, medeorganisator en inspirator van de vespers, legt uit: vespers, vieringen aan het eind van de middag,  zijn een soort ‘psalmzingen’. Oeroud zijn ze, stammend uit de rooms-katholieke kloostertraditie. Daar waren ze onderdeel van de zeven getijden, dagelijkse bijeenkomsten van gebed, meditatie en gezang. Via de Anglicaanse kerk kregen de vespers ook in de protestantse kerken een plek. Niet in het klooster, maar in het kerkgebouw, die speciale plaats die eeuwigheid uitstraalt. Juist daar weerklinkt de stilte tot in je ziel, word je uit je dagelijkse routine gehaald en laat je je inspireren door lederen, poëzie en gebeden.  
Het zeventallige organisatieteam is tevreden over het jaarprogramma. Op 5 februari is de eerste van tien vespers: deze staat in het teken van de psalmen, en dan vooral hun varianten, van gregoriaans tot Trijntje Oosterhuis. Voor de zomervakantie laten jongeren horen en zien hoe ze vorm geven aan hun geloof. Ook komt er een vesper met favoriete liederen, waarvoor iedereen suggesties kan aanleveren. En op 24 december wordt de reeks vespers afgesloten met het traditionele ‘Festival of Lessons and Carols’.
Bij alle vespers speelt muziek een centrale rol. Diverse zangers en musici dragen een steentje bij. Maar ook zijn er verschillende koren te gast, onder andere het landelijke Vocaal Theologen Ensemble, waar Nico deel van uitmaakt. 
U bent van harte uitgenodigd bij de eerste vesper, op zondag 5 februari aanstaande in de Grote Kerk, om 16.30 uur – en natuurlijk ook bij alle volgende op dezelfde plaats en tijd. Zie het jaarprogramma hieronder.
Meer informatie:  http://pg-wageningen.protestantsekerk.net en via  Martin Knotters (martin.knotters@planet.nl ), Nico Sjoer (nicosjoer@gmail.com) of Evert Kloosterboer (lenievert.kb@planet.nl ) 

5 februari    Psalmen voor nu
12 maart    Magnificat
9 april        Passie
14 mei        Maria en wij
11 juni        Verhaal van ons geloof – door jongeren
17 september    Vrij zingen – favoriete liederen
8 oktober    (Martin) Luther (King)
5 november    Gedenken
3 december    Sint Nicolaas
24 december    Festival of Lessons and Carols
 

advertentie
advertentie