Afbeelding

Zorgen over boskarakter op Wageningen-Hoog

22 februari 2017 om 18:46 Algemeen

Door Peter van Herpen

WAGENINGEN – Een aantal bewoners van de wijk Wageningen-Hoog maakt zich zorgen over aantasting van het boskarakter in deze woonwijk. Wageningen-Hoog ligt in een bosrijke omgeving. Veranderingen in de bebouwingsdichtheid zouden een bedreiging vormen.

Een van de bezorgde bewoners is Frank Berendse. Samen met zeven omwonenden schreef hij een brief aan de gemeenteraad. “Er zijn plannen om weer een flink stuk bos te kappen in Wageningen-Hoog”, zegt Frank Berendse. “Deze keer gaat het om ongeveer 0,2 hectare aan de Marterlaan 5-7. Niet alleen wordt daarmee wederom het bosrijke karakter van de wijk aangetast, maar ook worden de broedgebieden van een aantal bijzondere vogel- en zoogdiersoorten bedreigd. Het gaat onder meer om zeldzame soorten zoals de appelvink, de boommarter en de bunzing.”

De gemeenteraad moet instemmen met wijziging van het Bestemmingsplan Marterlaan 5-7. Op dit perceel staat één woning met een aangebouwd kantoor. “De eigenaar wil het perceel splitsen en de nieuwe kavels afzonderlijk verkopen”, zegt Berendse. “In plaats van één woning komen er dan twee woningen op het perceel te staan.” De bezorgde omwonenden wijzen op het beleid dat de gemeenteraad eerder vaststelde. “In januari 2011 is een raadsbesluit genomen en dat is bevestigd in de Structuurvisie van 2013”, stelt Berendse. “Daarin wordt duidelijk gesteld dat er geen verdere inbreiding respectievelijk kavelsplitsing op Wageningen-Hoog zal worden toegestaan. Toch gebeurt dit wel in de voorgestelde bestemmingsplanwijziging, waarin twee bouwvlakken worden toegestaan.” Volgens de bezwaarmakers wijkt de gemeente met de bestemmingsplanwijziging af van haar eigen beleid.
“We maken ons zorgen over de precedentwerking die van deze bestemmingsplanwijziging uitgaat”, vult Berendse aan. “Veel percelen in de directe omgeving zijn ongeveer even groot of groter dan Marterlaan 5-7. Je mag aannemen dat bij verkoop veel bewoners tot splitsing willen overgaan, omdat daarmee de opbrengst van het perceel veel groter wordt. Op langere termijn zal deze ontwikkeling een sneeuwbaleffect hebben. Bij ieder nieuwbouwproject gaat immers een aanzienlijk deel van het bos verloren, zoals de praktijk laat zien. Dit zal uiteindelijk aanzienlijke consequenties hebben voor het bosrijke en rustige karakter van de wijk. De natuurwaarde en het boskarakter van Wageningen-Hoog komen onder druk te staan bij een toenemende bebouwingsdichtheid als gevolg van inbreiding.”

advertentie
advertentie